Υποστήριξη της διοργάνωσης της παράστασης “Η γυναίκα της Ζάκυνθος”

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” υποστηρίζει τη διοργάνωση της παράστασης “Η γυναίκα της Ζάκυνθος” του Διονυσίου Σολωμού σε δραματουργία-σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη και ερμηνεία της Κατερίνας Γκατζόγια.

Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει να εντάξετε την παράσταση στα πλαίσια της υλοποίησης κάποιου φεστιβάλ ή κύκλου εκδηλώσεων, παρακαλούμε επικοινωνήστε τηλεφωνικά στο: 6980288817.

Η παράσταση έχει αποσπάσει ύμνους από το Κοινό και τους Κριτικούς Τέχνης και θα μπορούσε να παρουσιασθεί καίρια στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της επετείου της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Στο Δελτίο Τύπου που ακολουθεί παρέχονται περισσότερες πληροφορίες σχετικά το περιεχόμενο της παράστασης, τους συντελεστές της και τις απόψεις κριτικών:

Η παράσταση του Δήμου Αβδελιώδη, που διακρίθηκε από το κοινό και την κριτική στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΘΗΝΩΝ, 2013, επανέρχεται σε νέα προσέγγιση με την ηθοποιό Κατερίνα Γκατζόγια.

Το έργο γράφτηκε στη Ζάκυνθο, με αφορμή τα αισθήματα που κατέκλυσαν τον Σολωμό, όταν είδε γυναίκες από το πολιορκημένο Μεσολόγγι να αντιμετωπίζουν κατάμουτρα τη λεκτική βία και την ταπείνωση από μια δύσμορφη, εμπαθή Γυναίκα του νησιού, επειδή ζητούσαν τρόφιμα για τους έγκλειστους άνδρες τους, γεγονός που προκάλεσε αρχικά τρόμο στον Ποιητή, που δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί επί τόπου αυτές τις Μεσολογγίτισσες.

Μ’ αυτό το έργο του όμως ανίχνευσε το αίσθημα του φόβου για το «κακό» και φέρνοντας στο φως τις αιτίες του, μας άφησε μια διαχρονική παρακαταθήκη ανθρωπισμού και αυτογνωσίας.

Το πνεύμα του έργου

Το έργο αυτό του Σολωμού είναι κυριολεκτικά ο αντίποδας σε όλο τ’ άλλο του έργο, στο οποίο αναπλάθει ποιητικά αυτό που παρατηρεί και νιώθει για τους άλλους και για τον κόσμο.

Με τη «Γυναίκα της Ζάκυθος*» είναι η πρώτη φορά που στρέφει την προσοχή του αποκλειστικά στον ίδιο του τον εαυτό, για να καταλάβει τι είναι αυτό που τον φοβίζει. Έτσι καταφέρνει να μας κάνει κι εμάς να νιώσουμε πως αυτό που μας τρομάζει και το εκλαμβάνουμε σαν «κακό» δεν είναι αυτό που βλέπουμε κι ακούμε αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε.

Ποιητική αδεία λοιπόν, δανείζεται το προσωπείο του Αγίου Διονυσίου του ιερομόναχου – που ήταν ιστορικό πρόσωπο κι έζησε έως τα 172 του χρόνια σ’ ένα μοναστήρι της Ζακύνθου-, για να κοιτάξει μέσα απ’ τα μάτια ενός Αγίου το «κακό», που εδώ ταυτίζεται μ’ αυτήν την δύσμορφη και βάναυση Γυναίκα της Ζάκυθος που την είδε ν’ αποδιώχνει εξευτελιστικά τις πρόσφυγες γυναίκες του Μεσολογγιού.

Το ότι κοιτάζει μέσα απ’ τα μάτια ενός Αγίου, απελευθερώνει τον ποιητή Σολωμό και τον μεταφέρει σαν πνεύμα, να βλέπει τις τελευταίες στιγμές αυτής της Γυναίκας, λίγο πριν κρεμαστεί η ίδια μ’ ένα ζωνάρι. Μέσα σ’ αυτόν τον λίγο χρόνο διαπιστώνει, πως η Γυναίκα που όλοι φοβούνταν σαν «το κακό», όχι μόνο δεν είχε καμιά τέτοια δύναμη, αλλά απεναντίας ζούσε η ίδια μέσα στον φόβο και την σύγχυση.

Κατά προέκταση υποβάλλει την ιδέα πως το «κακό» δεν είναι ο προφανής εχθρός, όπως οι Τούρκοι εδώ που πολιορκούν το Μεσολόγγι κι είναι ένα πραγματικό δεδομένο, που μπορεί κανείς να το υπολογίσει ψύχραιμα και να το αντιμετωπίσει με δική του βούληση κι απόφαση,, όπως κι έγινε άλλωστε με τιμή κι ελευθερία και καταγράφηκε η Έξοδος των πολιορκημένων στην παγκόσμια ιστορία ως νικηφόρο πνευματικό γεγονός.

Άρα το πραγματικό «κακό» είναι η κατάληψη του μυαλού μας απ’ τον φόβο, ένα συναίσθημα ανωριμότητας κι ανευθυνότητας, που δημιουργεί σύγχυση κι απουσία δημιουργικής σκέψης και δράσης, και που ποτέ δεν πρέπει να το αφήσουμε να γίνεται η αιτία να χάνουμε την δύναμη του Λόγου της Αλήθειας, το μόνο ανίκητο όπλο που μας θωρακίζει από τον οποιονδήποτε πραγματικό ή φαντασιακό μας εχθρό.

Δήμος Αβδελιώδης

*Το κείμενο της παράστασης είναι ειλημμένο κυρίως από την εκδοτική παρουσίαση του καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Δημήτρη Δημηρούλη.

Συντελεστές

Διδασκαλία Ερμηνείας, Δραματουργία–Σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης

Μουσική Σύνθεση: Βαγγέλης Γιαννάκης

Σχεδιασμός Ενδύματος, Μακέτες: Αριστείδης Πατσόγλου

Χειριστής Ήχου – Φώτων: Νίκος Επίσκοπος

Σχεδιασμός φωτισμών: Δήμος Αβδελιώδης

Φωτογραφίες: Φοίβος Αβδελιώδης, Γεωργία Σιέττου, Στέλιος Δανιήλ, Ειρήνη Κουνάδη

Ερμηνεύει η Κατερίνα Γκατζόγια

ΠΑΡΑΓΩΓΗ: Aστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Θεάτρου Κινηματογράφου anagnorisis

Αποσπάσματα κριτικών

“Εις πείσμα των καιρών, ο Δήμος Αβδελιώδης επιμένει ελληνικά, παγκόσμια. Ενάντια σε κάθε προσπάθεια ισοπέδωσης και ακύρωσης των πολιτιστικών προϊόντων του παρελθόντος, διασκευάζει μετ’ ευτελείας και φιλοκαλεί φιλοσοφώντας. Και η ηθοποιός, ααα, η ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια φιλοτέχνησε ένα αφήγημα γέμον ρυθμών και με μια φωνητική επιμονή που ξεπερνούσε την πεποικιλμένη ορθοφωνία, προσομοιάζουσα με φυσική, ανθρώπινη, καθημερινή λαλιά.”

Κωνσταντίνος Μπούρας

Ποιητής, Θεατρολόγος και Κριτικός

“Ο Δήμος Αβδελιώδης διαφώτισε το έργο του Σολωμού και με την παράσταση που επιμελήθηκε, κράτησε καθηλωμένο το κοίλον του θεάτρου. Η άριστα καθοδηγημένη ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια, μέσα στον υποβλητικό φωτισμό, έδωσε στην κάθε λέξη το ειδικό βάρος της, συντόνισε την ανάσα της με τον ρυθμό του Ιερομόναχου, μέτρησε ψιθυριστά τα βήματά της, υπέβαλε, μάγεψε και καταγοήτευσε τους θεατές.”

Ανθούλα Δανιήλ

Δρ. Φιλολογίας, συγγραφέας και κριτικός λογοτεχνίας, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

“Ο Δήμος Αβδελιώδης συμπύκνωσε όλα τα πρόσωπα σε ένα μόνο, αρχετυπικό, δαιμονικό και αγγελικό, χαρίζοντάς του τρομερή ένταση, δύναμη και ορμή. Σε μια μετωπική διδασκαλία, πρόσωπο με πρόσωπο, σαν σπουδή σε κόκκινο, σπουδαίου μεταβυζαντινού τεχνίτη. Με ένσαρκο λόγο σωματοποιημένο, αποκαλυπτικό, με κυρίαρχη την εκλεκτή, μινιμαλιστική, άμεσα νοηματοδοτική ερμηνεία της Κατερίνας Γκατζόγια.”

Λέανδρος Πολενάκης

Διδάκτωρ Παντείου Πανεπιστημίου, συγγραφέας και κριτικός θεάτρου

“Η σκηνοθεσία με φιλοσοφικό πνεύμα και καλλιτεχνική μαεστρία αναδεικνύει από τη μια τον ιδεαλισμό και από την άλλη τη μουσικότητα των φράσεων που αποτύπωσε ο Σολωμός στη Γυναίκα της Ζάκυθος. Η δουλεμένη λέξη προς λέξη ερμηνεία της Γκατζόγια αναβλύζει ασυγκράτητη και πηγαία σαν θεόπνευστη διδαχή. Μια δωρική παρουσία με βιβλικό ύφος, από τη μια Ιερομόναχος και από την άλλη Γυναίκα σμιλεύει τους ρόλους που υποδύεται όπως ο γλύπτης το έργο του.“

Διονυσία Μπλαζάκη

Διδάκτωρ Μουσικολογίας, καθηγήτρια μουσικής, συγγραφέας

“Ο Δήμος Αβδελιώτης έθεσε σαν σε πεντάγραμμο τα εμπνευσμένα λόγια του Σολωμού έχοντας ως βάση την αντίστιξη και κυρίως το cantus firmus όπου επάνω του η Κατερίνα Γκατζόγια ερμήνευσε τις πολλαπλές φωνές που υπάρχουν στην εξέλιξη της «πλοκής» όπως την συνέλαβε ο Σολωμός.”

Μίμης Σοφοκλέους

Επιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου και του Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού

“Το βαθύ θεολογικό, μεταφυσικό πλέγμα εξυφαίνεται μυσταγωγικά από τον σκηνοθέτη, Δήμο Αβδελιώδη, ο οποίος με τα λιτά, μα επιβλητικά του στοιχεία, μας μεταφέρει στο επίκεντρο της ιστορίας. Οι απαιτήσεις του έργου είναι μεγάλες, όμως η πρωταγωνίστρια Κατερίνα Γκατζόγια, με προσήλωση και μαεστρία μπαίνει βαθιά στο ρόλο του κεντρικού αφηγητή, του Διονύσιου Σολωμού, αλλά και της κεντρικής του ηρωίδας, της Γυναίκας της Ζάκυθος.”

Χρύσα Νικολάκη

Κριτικός θεάτρου – Λογοτεχνίας

“Ο Δήμος Αβδελιώδης καταφέρνει να μας κρατά με την καλλιτεχνική του ποιητικότητα συγχρονισμένους ανάμεσα στην παράδοση και το παρόν, ανάμεσα στο φυσικό περιβάλλον και τον ρόλο, ανάμεσα στο υπαρκτό και το επιθυμητό. Η Κατερίνα Γκατζόγια σε ένα πολύ δύσκολο ρόλο δίχως αμφιβολία, που απορρόφησε στη σκηνή κάθε κύτταρο των θεατών κάνοντάς τους να αγνοούν κάθε εξωτερικό ήχο του ανοιχτού θεάτρου.”

Ευμορφία Καλύβα

Ποιήτρια

“Η προσφορά του Δήμου Αβδελιώδη στο θέατρο είναι τεράστια. Με το έργο του αυτό γίνεται και εξαιρετικά επίκαιρος, δίνοντάς μας τροφή για Σκέψη. Η ηθοποιός Κατερίνα Γκατζόγια είναι συγκλονιστική. Αν «ηθοποιός σημαίνει φώς», όπως μας βεβαίωνε ο Χατζιδάκις ή «ηθοποιός σημαίνει φωνή», όπως μας βεβαίωνε ο Μυράτ, η Γκατζόγια τα έχει και τα δύο, με διδασκαλία Αβδελιώδη.”

Νικήτας Χιωτίνης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αρχιτεκτονικής – Φιλοσοφίας

“Με την παράσταση αυτή, ο Αβδελιώδης δίνει ίσως την πιο άρτια και πλούσια ερμηνεία της Γυναίκας της Ζάκυθος του εθνικού μας ποιητή. Όλα τα παραπάνω αποδίδονται γλαφυρά και με σπουδαία τεχνική, μέσα από τη δραματοποιημένη απαγγελία της εξαιρετικής κ. Κατερίνας Γκατζόγια υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του μάγου της εκφοράς του σκηνικού λόγου, κ. Δήμου Αβδελιώδη. Η ερμηνεία της τεράστια, πληθωρική, σε αγγίζει από τις πρώτες λέξεις.”

Ανέστης Κορνέζος

Σκηνοθέτης – Σεναριογράφος

“Αν για τον Σολωμό, ο άγιος μοναχός περνάει με θάρρος δια πυρός και σιδήρου καταστάσεις που θυμίζουν την Αποκάλυψη, αντιμετωπίζοντας κάθε λογής φυσικούς ή μεταφυσικούς δαίμονες (ο φόβος είναι τελικά αν το σκεφτούμε ένας δαίμονας), τότε κι εμείς, με όπλο μας την πίστη στον άνθρωπο οφείλουμε να γίνουμε μαχητές της ίδιας μας της ζωής. Όλα όσα ανέφερα πιο πάνω, ως φιλοσοφικός σκοπός του έργου, βρήκαν την τέλεια απεικόνιση μέσα από τη δραματουργία και τη σκηνοθεσία του Δήμου Αβδελιώδη.”

Αγγέλικα Μπάτσου

Δημοσιογράφος – Μουσικός Παραγωγός

“Είναι ένα έργο δύσκολο, βαρύ, απαιτεί τεταμένη προσοχή και πολλές αναγνώσεις. Και όταν μάλιστα η εκφορά του λόγου είναι στο μοτίβο που μας έχει συνηθίσει ο Δήμος Αβδελιώδης, δηλαδή μουσικό και με διαφόρων ειδών παύσεις και εξάρσεις, τότε πλέον ο ηθοποιός έρχεται αντιμέτωπος με κάτι περισσότερο από έναν απαιτητικό μονόλογο… Η κυρία Κατερίνα Γκατζόγια δεν υποδύθηκε, δεν ερμήνευσε, δεν έπαιξε… Ήταν! Ο Δήμος Αβδελιώδης θα πρέπει να είναι πολύ υπερήφανος για το έργο του, τις επιλογές του, το αποτέλεσμα, την τέχνη του.”

Κώστας Κούλης

Δημοσιογράφος

Στοιχεία παραστάσεων

Η παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στις 15/07/2020 στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού του Δήμου Αθηναίων, περιόδευσε σε Αίγινα, Κύμη, Ξυλόκαστρο, Αίγιο, Πρέβεζα, Λευκωσία, Λεμεσό και έκλεισε την καλοκαιρινή περιοδεία της στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά στις 23/09/2020.

Μαθήματα ελεύθερου σχεδίου για ενηλίκους και εφήβους

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός/καφέ-πολυχώρος  «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» υλοποιεί μαθήματα ελευθέρου σχεδίου.

Τα μαθήματα είναι κατάλληλα για ενήλικους και εφήβους.

Λειτουργεί τμήμα αρχαρίων και προχωρημένων.

Δωρεάν το πρώτο δοκιμαστικό μάθημα.

Την περίοδο COVID, τα μαθήματα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, σε προσαρμοσμένη μορφή διαδικτυακά.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν σας ενδιαφέρει να δηλώσετε συμμετοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η ομάδα «ψυχοθεραπείας-συμβουλευτικής-μουσικοθεραπείας» του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ μπορεί, κατόπιν αιτήματος, να υποστηρίξει ειδικές ανάγκες των συμμετεχόντων των εργαστηρίων, με σκοπό να υιοθετηθεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση στην παροχή των υπηρεσιών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Χώρος διεξαγωγής:
Καφέ-πολυχώρος «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»
Στεργιογιάννη 1, Τ.Κ. 71305, Κομμένο Μπεντένι, Ηράκλειο Κρήτης

www.nefeleonas.gr

Συμμετοχή στις λέσχες ανάγνωσης του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ» κατά τη διάρκεια του lock-down!

Lock-down και δημιουργικός περισπασπός από τα άγχη μας! Συμμετέχετε στις λέσχες ανάγνωσης του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»!

Τώρα ξέρουμε πώς είναι η εμπειρία του lock-down! Ένας τρόπος για να ενισχύσουμε τη ψυχική μας ανθεκτικότητα είναι και ο δημιουργικός περισπασμός από τις αγχώδεις σκέψεις μας. Ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε τη μοναξιά μας είναι να συνδεθούμε με τους άλλους. Και τί καλύτερο από το να συνδεθούμε με αφορμή τα κοινά μας ενδιαφέροντα;

Τα μέλη του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» σας προσκαλούν να συμμετάσχετε στις λέσχες ανάγνωσης του, τώρα, κατά τη διάρκεια του 2ου lock-down. Οι λέσχες απευθύνονται σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά.

Οι λέσχες θα λειτουργήσουν ως εξής: Διαβάζουμε το υλικό που μας ενδιαφέρει και το συζητάμε τηλεφωνικά/διαδικτυακά με τα υπόλοιπα μέλη της λέσχης ανάγνωσης. Όταν με το καλό περάσει το lock-down, όσοι από εμάς βρίσκονται στο Ηράκλειο Κρήτης, θα τα πούμε και από κοντά στο καφε-πολυχώρο του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ»!

Λειτουργούν οι εξής λέσχες ανάγνωσης:

H συμμετοχή στις λέσχες ανάγνωσης είναι δωρεάν.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέριες!

 

 

Χαρισματικότητα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” εξειδικεύεται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χαρισματικότητα (giftedness).

Συγκεκριμένα, παρέχουμε πληροφόρηση, υπηρεσίες συμβουλευτικής για ενήλικες που έχουν αναγνωριστεί χαρισματικοί ή είναι γονείς χαρισματικών παιδιών, εργαστήρια προσαρμοσμένα στις ανάγκες χαρισματικών παιδιών και εφήβων και ευκαιρίες δικτύωσης σε θέματα χαρισματικότητας. Συνεργαζόμαστε με οικογένειες και σχολικές μονάδες και επαγγελματίες (ψυχικής) υγείας για τη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου πλάνου υποστήριξης χαρισματικών παιδιών.

Οι δράσεις μας λαμβάνουν χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα. Κατόπιν συννενόησης, οι δράσεις μπορούν να λάβουν χώρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αντλούμε έμπνευση από τις εργασίες των κλινικών ψυχολόγων, ειδικευμένων σε θέματα χαρισματικότητας, Jeanne Siaud Facchin (από τη Γαλλία) και Carmen Sanz Chacón (από την Ισπανία). Παράλληλα, συνδέουμε τις δράσεις μας για τη χαρισματικότητα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της μελέτης του τραύματος  και κυρίως με το έργο του  ψυχιάτρου Besel van del Kolk και του γιατρού Gabor Maté, δυο κορυφαίων φυσιογνωμιών παγκοσμίως σε θέματα μελέτης και θεραπείας του τραύματος, των οποίων τα σεμινάρια είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στην Αθήνα το 2023.

 • Αν δεν γνωρίζετε τί είναι η χαρισματικότητα και θα σας ενδιέφερε να μάθετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω προτεινόμενες πηγές πληροφόρησης. Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική αυτή βιβλιοθήκη με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα της χαρισματικότητας, για να “σπάσουμε το ταμπού” γύρω από αυτήν τη “λέξη” και την “έννοια” και επειδή δεν θέλαμε να κρατήσουμε τις πληροφορίες μόνο για μας, αλλά να τις μοιραστούμε! Η σελίδα είναι αφιερωμένη σε όλες τις “αφρόντιστες χαρισματικότητες” και σε αυτούς που φύγαν νωρίς, τον Άκη, το Γιώργο, τον ENOL και τα “παιδιά που χάθηκαν” γενικώς. Άλλωστε, “ο φράχτης ήταν ανοικτός”

Προτεινόμενες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη χαρισματικότητα:

Τί ειναι η χαρισματικότητα (giftedness);

Η χαρισματικότητα είναι μια μορφή ασύγχρονης ανάπτυξης, μια μορφή νευροαπόκλισης, μια δια βίου εμπειρία κοινωνικώς καθοριζόμενη επίσης. Όταν μιλάμε για χαρισματικότητα μιλάμε για ένα φάσμα. Στατιστικώς μιλώντας (σύμφωνα με την καμπύλη Gauss), η χαρισματικότητα αφορά περίπου 2-5% του πληθυσμού.  Δεν αφορά μόνο τους “Αϊνστάιν” όπως συχνά, από άγνοια, παρερμηνεύεται. Η χαρισματικότητα δεν ταυτίζεται με το ταλέντο και  εκπαιδευτικά εντάσσεται στην ομπρέλα της ειδικής αγωγής. Μπορεί να συνυπάρχει με μαθησιακές, αναπτυξιακές δυσκολίες ή και ψυχικές παθήσεις (twice-exceptionality). Για το φάσμα της χαρισματικότητας υπάρχουν διάφοροι ορισμοί, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με τις προσεγγίσεις των μελετητών, τη γεωγραφική περιοχή και την κρατική πολιτική στον τομέα.

Οι ορισμοί της χαρισματικότητας που ταιριάζουν στη δική μας προσέγγιση είναι οι εξής:

 • Giftedness is a greater awareness, a greater sensitivity, and a greater ability to understand and to transform perceptions into intellectual and emotional experiences. (Roeper, 1982)
  ● Giftedness is asynchronous development in which advanced cognitive abilities and heightened intensity combine to create inner experiences and awareness that are qualitatively different from the norm. This asynchrony increases with higher intellectual capacity. The uniqueness of the gifted renders them particularly vulnerable and requires modifications in parenting, teaching and counseling in order for them to develop optimally. (Columbus Group, 1991; Neville, Piechowski, & Tolan, 2013)
  ● Giftedness is not a matter of degree but of a different quality of experiencing: vivid, absorbing, penetrating, encompassing, complex, commanding – a way of being quiveringly alive. (Piechowski, 1992)

Υπάρχουν ειδικές αξιολογήσεις (assessments) για την αναγνώριση και την εκτίμηση της χαρισματικότητας, τις οποίες διεξάγουν είτε επίσημοι κρατικοί φορείς, είτε κατάλληλα εκπαιδευμένοι ιδιώτες ειδικοί. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη του κλάδου είναι πολύ περιορισμένη.

Το υλικό που ακολουθεί στοχεύει να παρέχει μια αφετηρία ενδεικτικής πλοήγησης στο πεδίο μελέτης της χαρισματικότητας, ευελπιστώντας να φυσήξει λίγο μακριά τη σκόνη άγνοιας που υπάρχει επ’ αυτής. Υλικό στα ελληνικά δυστυχώς υπάρχει ελάχιστο. Παρουσιάζουμε το ελάχιστο αυτό υλικό που υπάρχει, ωστόσο για πληρέστερες μελέτες σας συνιστούμε να μελετήσετε το ξενόγλωσσο υλικό.

Βασικές πληροφορίες για τη χαρισματικότητα (ορισμοί, βασικές έννοιες και θέματα):

Δημόσιοι φορείς και αναγνώριση χαρισματικότητας:

ΤΑ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τα κατά τόπους Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα είναι αρμόδια για την εκτίμηση/αναγνώριση ειδικών αναγκών (όπως αυτές της χαρισματικότητας). Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα κρατικά θεσπισμένο πλαίσιο και επίσημα καθιερωμένα επιστημονικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς αυτούς για την αναγνώριση και εκτίμηση των διαφόρων πτυχών της χαρισματικότητας. Αν σε αυτό προστεθεί και το έλλειμμα κατάρτισης των ειδικών και η έλλειψη κοινωνικής κατανόησης, συχνά οδηγούμαστε στο εξής: είτε να μην αναγνωρίζεται η χαρισματικότητα, είτε να συγχέεται με άλλες διαγνώσεις (π.χ. αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).

Ιδιωτικοί φορείς στην Ελλάδα που πραγματοποιούν συνεδρίες  αναγνώρισης και εκτίμησης της χαρισματικότητας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα για χαρισματικά παιδιά, προγράμματα συμβουλευτικής σε γονείς, καταρτίσεις εκπαιδευτικών, δράσεις ενημέρωσης, εκτιμήσεις των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών γενικά, κ.α.:

Αναγνωρίσεις χαρισματικότητας παιδιών πραγματοποιούνται επίσης από παιδίατρους-αναπτυξιολόγους.

Εργαλεία αναγνώρισης και εκτίμησης της χαρισματικότητας:

Διεθνείς φορείς για τη χαρισματικότητα:

Βιβλία/εκδόσεις/άρθρα για τη χαρισματικότητα (στα ελληνικά):

Διαλέξεις/συνεντεύξεις/συνέδρια για τη χαρισματικότητα (στα ελληνικά, στην Ελλάδα):

Εκπαίδευση και χαρισματικότητα:

Στα αγγλικά:

Στα ισπανικά:

Στα γαλλικά:

Χαρισματικές σκέψεις σε έντυπη μορφή:

Βιωματικές εμπειρίες:

“Λοιπόν διηγηθείτε μου τι έγινε εδώ, να βρω ξανά του νήματος την άκρη. Πείτε μου εκείνες τις ιστορίες σας, που κάνουν τα καλάμια να λυγίζουν” (San Michelle, Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

“Yo no quiero que las flores sepanlos tormentos que me da la vida”  (Silencio, Ibrahim Ferrer)

[collapse]

 • Αν διαισθάνεστε ότι εσείς ή το παιδί σας πιθανά να είναι χαρισματικά, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας φέρουμε σε επαφή με ειδικούς του χώρου, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τη σχετική αξιολόγηση αναγνώρισης της χαρισματικότητας.
 • Υλοποιούμε διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια και παρέχουμε υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής σε ενήλικες που έχουν αναγνωριστεί χαρισματικοί ή είναι γονείς χαρισματικών παιδιών, δια ζώσης, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα και κατόπιν συννενόησης σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Τα τρέχοντα διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια που υλοποιούμε  στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα είναι τα εξής:

 • Υλοποιούμε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με θέμα: “Ειμαι εκπαιδευτικός. Πώς αναγνωρίζω τη χαρισματικότητα; Τί κάνω;”
 • Παρέχουμε υπηρεσίες δικτύωσης στον τομέα της χαρισματικότητας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Συνεργαζόμαστε με τον ισπανικό οργανισμό ENOL, o οποίος εξειδικεύεται σε θέματα χαρισματικότητας και υψηλών ικανοτήτων μάθησης, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τη ανάπτυξη κοινών δράσεων στον τομέα αυτό.
  • Είμαστε σε επαφή με το δίκτυο INTERGIFTED, μια ανοικτή κοινότητα δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα χαρισματικότητας.

   To  δίκτυο αυτό έχει συσταθεί από θεραπευτές/εκπαιδευτές και coachers που εξειδικεύονται σε ζητήματα χαρισματικότητας  και έχει ως σκοπό του να φέρει σε επαφή, να δικτυώσει, να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει άτομα είτε που έχουν αναγνωριστεί ως χαρισματικά (gifted) είτε που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών για να διερευνήσουν την τυχόν χαρισματικότητα τους. Το δίκτυο είναι κατά βάση Ευρωπαϊκό, ωστόσο διαθέτει μέλη και από άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου.

  • Συντονίζουμε μια άτυπη ομάδα γονέων παιδιών με αναγνώριση χαρισματικότητας στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ομάδα αυτή έχει ως στόχο τη γνωριμία των γονιών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και την αλληλουποστήριξη στο μονοπάτι της χαρισματικότητας, την κοινωνικοποίηση αυτών των παιδιών μεταξύ τους και την παροχή πληροφοριών προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να διερευνήσει αν τυχόν η χαρισματικότητα είναι ένα θέμα που τον αφορά ως άτομο ή ως γονέα. Η ομάδα αυτή ειναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στις συναντήσεις τις ομάδας αυτής, επικοινωνήστε μαζί μας.
 • Αναπτύσσουμε δράσεις γύρω από το βιβλίο οι οποίες επικεντρώνονται στο θέμα της χαρισματικότητας.
Διαβάζετε περισσότερες λεπτομέριες ΕΔΩ:

  • Διαθέτουμε μια δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη ξενόγλωσσων βιβλίων γύρω από το θέμα της χαρισματικότητας.
  • Συνεργαζόμαστε με το βιβλιοπωλείο “ΑΝΑΛΟΓΙΟ” στο Ηράκλειο Κρήτης, προτείνοντας σε αυτό βιβλία για το ράφι του, ώστε οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου να μπορούν να ξεφυλλίσουν και- αν θέλουν- να αγοράσουν βιβλία που αφορούν το θέμα της χαρισματικότητας. Αν περάσετε από το βιβλιοπωλείο, αναζητήστε το “ράφι του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ” και τη “λίστα βιβλίων του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”. Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο “ΑΝΑΛΟΓΙΟ” για τη σύμπραξη!

[collapse]

Συμμετέχουμε σε…

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συμμετέχει:

Είμαστε ένας “χώρος φιλικός προς τις μαμάδες που θηλάζουν”, φιλοξενούμε συναντήσεις της  Ομάδας Ηρακλείου του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος και αναπτύσσουμε διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα αυτό σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.

Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια και αποτελούμε ένα χώρο φιλικό για τα άτομα αυτά.

Μηνιαίες συναντήσεις (2020) του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος/Ομάδας Ηρακλείου

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός/καφε-πολυχώρος “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.”, πριν την έναρξη της πανδημίας του COVID-19, είχε προγραμματίσει να φιλοξενήσει στο χώρο του τις μηνιαίες συναντήσεις της Ομάδας Ηρακλείου του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος.  Οι συναντήσεις αυτές αναγκαστικά θα πρέπει να αναβληθούν προς το παρόν επ’ αόριστον και να υλοποιηθούν όταν αυτό θα επιτραπεί από τις αρμόδιες αρχές, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του COVID-19. Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος ωστόσο προσαρμόζει τη λειτουργία του σύμφωνα με το παρακάτω δελτίο τύπου και κάνει διαθέσιμο στο κοινό, μέσω τις ιστοσελίδα του, χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τον θηλασμό και τον COVID-19.

 

 

 

 

 

 

 

 

Περισσότερες πληροφορίες για τις Μηνιαίες Συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος που θα φιλοξενηθούν στον “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”:

Οι Μηνιαίες Συναντήσεις του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος είναι φιλικές Συναντήσεις, όπου γίνονται συζητήσεις για τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς αλλά και την ιδιαίτερη σχέση του θηλασμού. Απευθύνονται σε γυναίκες που ενδιαφέρονται για τον θηλασμό, οι οποίες μπορούν να έρθουν με τον σύζυγο ή σύντροφό τους, τη μητέρα ή πεθερά τους, την αδελφή, τη φίλη τους ή οποιοδήποτε άλλο υποστηρικτικό τους πρόσωπο και φυσικά το μωρό ή το νήπιό τους. Οι συμμετέχοντες γνωρίζουν τη χαρά της υποστήριξης γονέα προς γονέα, ενημερώνονται για τις τρέχουσες πληροφορίες για τα θέματα θηλασμού και γνωρίζουν οικογένειες με κοινά ενδιαφέροντα και φιλοσοφία. Τη συζήτηση συντονίζουν οι Σύμβουλοι Θηλασμού, οι οποίες είναι ειδικά εκπαιδευμένες, στην οικογένεια του Διεθνούς Συνδέσμου Θηλασμού, μητέρες, που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους.

Θεματολογία συναντήσεων:

 • Τα οφέλη του θηλασμού για όλη την οικογένεια.
 • Το νέο μωρό και η προσαρμογή της οικογένειας.
 • Θηλασμός και καθημερινότητα: προκλήσεις και λύσεις.
 • Από τον θηλασμό στο τραπέζι της οικογένειας.

Ο Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος είναι μη-κερδοσκοπικό Σωματείο και οι Συναντήσεις είναι δωρεάν. Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.

Σε κάθε Συνάντηση μοιραζόμαστε ανησυχίες και ερωτήματα για τον θηλασμό ακόμη κι αν δεν αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα της ημέρας.

Κάθε Συνάντηση του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece συντονίζεται από μία ή περισσότερες Συμβούλους Θηλασμού της La Leche League International, τα ονόματα των οποίων είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα www.lllgreece.org. Κάθε άλλη συνάντηση που ίσως έχει και κοινά στοιχεία (όπως τίτλο, περιγραφή, κ.α.) που δε διεξάγεται από Σύμβουλο Θηλασμού της La Leche League International, δεν είναι του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος – La Leche League Greece και δεν έχει καμία σχέση με το έργο, τους σκοπούς και την φιλοσοφία της La Leche League.

Καμπάνια υποστήριξης μητρικού θηλασμού

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός/καφε πολυχώρος “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συμμετέχει στην ευρύτερη καμπάνια υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με διάφορους φορείς/ομάδες/οικογένειες και άτομα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” έχει ενταχθεί στο δίκτυο “σημείων φιλικών προς τις μαμάδες που θηλάζουν”, μια πρωτοβουλία η οποία συντονίζεται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας. Με την ένταξη μας στο δίκτυο αυτό:
  • Προσφέρουμε δωρεάν το χώρο μας σε μια μαμά που επιθυμεί να κάνει μια στάση σε έναν φιλικό χώρο για να θηλάσει.
  • Αναλαμβάνουμε διάφορες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη σημασία του μητρικού θηλασμού (π.χ. φιλοξενία εκδηλώσεων, προβολές ταινιών, διοργάνωση ομιλιών, συντονισμό ομάδων γονέων, κ.α.).

Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε κάποια πρόταση συνεργασίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ:

Βιβλίο

Στο  ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ αγαπάμε τα βιβλία: για τη μυρωδιά τους κι επειδή μπορούμε να σημειώνουμε πάνω τους! Κυρίως όμως τα αγαπάμε επειδή είναι τα εισιτήρια που μας χαρίστηκαν για να σεργιανίσουμε τις ηπείρους και το χωροχρόνο!

Αναπτύσσουμε τις εξής δράσεις γύρω από τα βιβλία:

 • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ:

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες εμπνευσμένα από βιβλία που αγαπάμε. Την τρέχουσα περίοδο υλοποιούμε τα εξής διαδραστικά εργαστήρια:

 • ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”:
Συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ:
Ποιές άλλες λέσχες ανάγνωσης λειτουργούμε;

[collapse]
Πού και πότε γίνονται οι συναντήσεις:

Οι συναντήσεις προγραμματίζονται με βάση τη διαθεσιμότητα των μελών των λεσχών ανάγνωσης και έχουν συχνότητα από 1-3 φορές το μήνα. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε στο χώρο μας, είτε στο βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ. Οι λέσχες ανάγνωσης λειτουργούν εξ’αποστάσεως για όσους δεν διαμένουν στο Ηράκλειο Κρήτης.

[collapse]
Γενικότερες πληροφορίες για τις λέσχες ανάγνωσης:

 • Δεν γνωρίζετε τί ακριβώς είναι μια λέσχη ανάγνωσης; Ρίξτε μια ματιά στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο παρέχει μια γενική πληροφόρηση για το τί είναι μια λέσχη ανάγνωσης. Διαβάστε εδώ για τις λέσχες ανάγνωσης παιδιών και εφήβων και εδώ για τις λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων.
 • Οι λέσχες ανάγνωσης παιδιών και εφήβων του “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συντονίζονται από μας.
 • Στις λέσχες ανάγνωσης παιδιών γίνονται δεκτά και παιδιά που δεν έχουν ακόμα μάθει να διαβάζουν. Προσεγγίζουμε το βιβλίο μέσω της διήγησης ιστοριών.
 • Ως “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε τη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ώστε στις λέσχες ανάγνωσης να συμμετάσχουν παιδιά, έφηβοι ή/και και ενήλικες με κώφωση ή βαρηκοΐα.
 • Η συμμετοχή σε όλες τις λέσχες ανάγνωσης είναι δωρεάν.

[collapse]
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:

Μπορείτε να δανειστείτε ΔΩΡΕΑΝ βιβλία από τη βιβλιοθήκη μας για να τα διαβάσετε με την ησυχία σας στο σπίτι σας ή μπορείτε να μας χαρίσετε βιβλία που δεν χρειάζεστε και θα σας άρεσε να διαβαστούν και από άλλους. Η δανειστική μας βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες.

Η βιβλιοθήκη μας αυτή μας επιμορφώνει ώστε να υλοποιούμε με περισσότερη γνώση, ευαισθησία και αναστοχασμό τα εργαστήρια μας που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους. Παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις συναντήσεις με τους βιβλιοφάγους σαν κι εμάς, μοιραζόμενοι τις εμπειρίες μας απο τα βιβλία!

Αν είστε εκδοτικός οίκος ή συγγραφέας, με χαρά να συνεργαστούμε!Αν είστε σχολείο ελάτε σε επαφή μαζί μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις γύρω από το βιβλίο!

Πρακτική Άσκηση (Ελλάδα και εξωτερικό)

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” λειτουργεί ως φορέας αποστολής και ως φορέας υποδοχής  ώστε να παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές ή θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε νέους αποφοίτους Έλληνες και ξένους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικο.

Πιο συγκεκριμένα, ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” λειτουργεί ως:

 • Φορέας υποδοχής για την πρακτική άσκηση φοιτητών/νέων αποφοίτων από Ελλάδα:

Είμαστε φορέας υποδοχής ο οποίος συμμετέχει στο Σύστημα ΑΤΛΑΣ για την Κεντρική Υποστήριξη της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ.

Αν είστε φοιτητής, νέος απόφοιτος ή γραφείο πρακτικής άσκησης/γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας και σας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Φορέας αποστολής για την πρακτική άσκηση/επιδοτούμενη εργασία μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο εξωτερικό (για νέους έως 30 ετών).

Είμαστε πιστοποιημένος φορέας αποστολής από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης και εργασίας μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο εξωτερικό. (Η διαδικασία για την εύρεση θέσης  σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης/επιδοτούμενης εργασίας είναι όμοια με αυτή των προγραμμάτων εθελοντισμού που περιγράφεται αναλυτικά ΕΔΩ). 

 • Φορέας υποδοχής για πρακτική άσκηση/απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας φοιτητών και αποφοίτων από το εξωτερικό.

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” αποτελεί φορέα υποδοχής για την πρακτική άσκηση/απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας φοιτητών και αποφοίτων από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα και να συνεργαστούν με αυτόν για να γνωρίσουν τη λειτουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού και ενός καφε-πολυχώρου. Ενδεικτικά προγράμματα με τα οποία ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” μπορεί να υποδεχτεί άτομα από το εξωτερικό είναι τα εξής: Erasmus placement, Erasmus for Young Enterpreneurs και European Solidarity Corps.

Παράλληλα, ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, για τις οποίες διαβάζετε: ΕΔΩ

Ψυχοθεραπεία – συμβουλευτική

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και αναπτύσσει δράσεις στον τομέα της ψυχοθεραπείας, επικεντρώνοντας τις δράσεις του σε θέματα που αφορούν το τραύμα και τη χαρισματικότητα.

O ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ήταν εκεί! Παρακολούθησε στην Αθήνα το 2023, το masterclass του ψυχιάτρου Besel van del Kolk και το workshop του γιατρού Gabor Maté, δυο κορυφαίων φυσιογνωμιών παγκοσμίως σε θέματα μελέτης και θεραπείας του τραύματος.

Ρίξτε μια ματιά στην ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη, η οποία παρουσιάζει το θεωρητικό υπόβαθρο των δράσεων μας και δημιουργήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα θέματα αυτά.

Αναλυτικότερα οι δράσεις μας:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υλοποιώντας τα εξής διαδραστικά εργαστήρια αυτήν την περίοδο:

Παράλληλα με τα παραπάνω, αναπτύσσουμε δράσεις στον τομέα της χαρισματικότητας, υποστηρίζοντας παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Ενημερωθείτε σχετικά με αυτές μας τις πρωτοβουλίες: ΕΔΩ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ υλοποιεί περιστασιακά δράσεις που αφορούν την ψυχοθεραπεία, φιλοξενώντας στο χώρο του κατάλληλα εκπαιδευμένους ειδικούς.

   • Διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδριών με το κέντρο LEARNING WAYS HELLAS στην Αθήνα.  Το κέντρο αυτό  εφαρμόζει πρωτοποριακά εκπαιδευτικά νευρο-αναπτυξιακά πρωτόκολλα και προγράμματα για άτομα-παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους- που αντιμετωπίζουν νευρολογικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.
Learning Ways Hellas