Βιβλίο

Αγαπάμε τα βιβλία: για τη μυρωδιά τους κι επειδή μπορούμε να σημειώνουμε πάνω τους! Κυρίως όμως τα αγαπάμε επειδή είναι τα εισιτήρια που μας χαρίστηκαν για να σεργιανίσουμε τις ηπείρους και το χωροχρόνο. Αχ, αυτά τα βιβλία που μας επιτρέπουν να ταυτιστούμε με τους συγγραφείς, ερχόμενοι σε επαφή με τις πολλαπλές προσωπικότητες μας και τις ζωές που δεν ζήσαμε ή ζήσαμε και θέλουμε να ξαναθυμηθούμε πώς ήταν!

 • Στο καφε-πολυχώρο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» μπορείτε να πιείτε το καφεδάκι σας ξεφυλλίζοντας βιβλία από την ταξιδιωτική και λογοτεχνική βιβλιοθήκη μας. Αν είστε παιδί μπορείτε να σκαλίσετε την παιδική μας βιβλιοθήκη χωρίς «μη και μη».
 • Αν αγαπάτε την ‘Αλκη Ζέη, θα βρείτε στο χώρο μας όλα της τα βιβλία. Σας προσκαλούμε στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλίων της συγγραφέως, τις οποίες φιλοξενούμε στο χώρο μας! Γιατί το «καπλάνι της βιτρίνας» ταξίδεψε από τη Σουηδία μέχρι το «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ»! 
 • Αν αγαπάτε το παραμύθι «η αγέλαστη πολιτεία και οι καλικάντζαροι» των Κατσιμίχα, σας προσκαλούμε στις λέσχες ανάγνωσης που λειτουργούμε γι’αυτό.
 • Αν σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς τα κατάφερε ο μικρός Ηλίας να εκδίδει και να διανέμει τη χειρόγραφη εφημερίδα του σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, ζώντας σε ένα χωριό της ορεινής Ολυμπίας τη δεκαετία του ’60, δηλώστε συμμετοχή στις λέσχες ανάγνωσης του βιβλίου «ο Ψύλλος» που φιλοξενούμε στο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ. Το βιβλίο έχει βασιστεί στην ομώνυμη πολυβραβευμένη κινηματογραφική ταινία του σκηνοθέτη και συγγραφέα Δημήτρη Ψύλλου.
 • Αν είστε εκδοτικός οίκος ή συγγραφέας, με χαρά να συνεργαστούμε!
 • Αν είστε σχολείο ελάτε σε επαφή μαζί μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις γύρω από το βιβλίο!

Αναμένουμε να συναντηθούμε στο χώρο μας γύρω από ένα βιβλίο, γύρω από ένα συγγραφέα!

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ/ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ

τρέχοντα….

περασμένα…..

 

 

Τεχνική υποστήριξη Η/Υ

Ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» παρέχει τις εξής υπηρεσίες τεχνικής υποστήριξης Η/Υ:

-Επισκευή και αναβάθμιση Η/Υ.
-Εγκατάσταση λειτουργικών συστημάτων.

Οι υπηρεσίες παρέχονται από πτυχιούχο Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης στο Ηράκλειο Κρήτης και στο Ρέθυμνο.

Καλλιτεχνική εκπαίδευση για παιδιά, εφήβους, ενήλικες

Στο ΚΑΦΕ-ΠΟΛΥΧΩΡΟ του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ» διοργανώνονται μαθήματα, εργαστήρια και σεμινάρια καλλιτεχνικής εκπαίδευσης για παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Υπεύθυνοι του συντονισμού των εργαστηρίων είναι οι αρχιτέκτονες και οι διακοσμητές του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ», οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία διδασκαλίας.

Η ομάδα «ψυχοθεραπείας-συμβουλευτικής-μουσικοθεραπείας» του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ μπορεί, κατόπιν αιτήματος, να υποστηρίξει ειδικές ανάγκες των συμμετεχόντων των εργαστηρίων, με σκοπό να υιοθετηθεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση στην παροχή των υπηρεσιών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Την τρέχουσα περίοδο λειτουργούν τα παρακάτω τμήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης:

Επιπλέον, μια φορά το χρόνο ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» σε συνεργασία με το «ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ» διοργανώνουν το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩ» στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο φεστιβάλ αυτό οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια που αφορούν εξειδικευμένες τεχνικές χειροτεχνίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν σας ενδιαφέρει να εγγραφείτε στα παραπάνω τμήματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης ή να εντάξετε κάποιο εργαστήριο που πραγματοποιείτε στο «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩ» που διοργανώνουμε.

 

Χειροτεχνία

Ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» διατηρεί σταθερή συνεργασία με το «ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ» στον τομέα της χειροτεχνίας. Καλύπτουμε ανάγκες δημιουργίας χειροτεχνιών για δώρα, εσωτερική διακόσμηση και κοινωνικές εκδηλώσεις στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα. Η ομάδα εργασίας αποτελείται από αρχιτέκτονα και διακοσμητή και μπορεί να μελετήσει τις ανάγκες σας και να σας παρέχει εξειδικευμένες προτάσεις, στην περίπτωση που επιθυμείτε αντί τυποποιημένων προϊόντων να εμπιστευτείτε χειροτεχνίες εμπνευσμένες από τις δικές σας προτιμήσεις!

Επιπλέον, μια φορά το χρόνο ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» σε συνεργασία με το «ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ» διοργανώνουν το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩ» στο Ηράκλειο Κρήτης. Στο φεστιβάλ αυτό οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν εργαστήρια που αφορούν εξειδικευμένες τεχνικές χειροτεχνίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν σας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε!

Περισσότερες πληροφορίες για το «ΚΟΥΚΛΟΣΠΙΤΟ», το εργαστήρι της διακοσμήτριας Νίκης Παυλάκη:

Βιογραφικό Νίκης Παυλάκη

Η Νίκη Παυλάκη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Αρχιτεκτονική Εσωτερικών Χώρων, Διακόσμηση και Σχεδιασμό Αντικειμένου στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών στο ΤΕΙ Αθηνών.

Από το 2005 έχει συνεργαστεί με πολλά αρχιτεκτονικά γραφεία και κατασκευαστικές εταιρείες και αναλαμβάνει διακόσμηση κατοικιών, καταστημάτων και βιτρινών. Επίσης έχει ξεκινήσει το σχεδιασμό της δική της σειράς από διακοσμητικά και μικροέπιπλα με πρώτη ύλη το ξύλο.

Από το 2009 ξεκίνησε να ασχολείται με το κόσμημα, το σαπούνι, το κερί, τη ραπτική κ.α.

Από το 2012 ξεκίνησε τη διδασκαλία art&craft σε ενήλικες και τη δημιουργική απασχόληση σε παιδιά σε διάφορες σχολές στην Αθήνα.

Σκοπός της είναι να περάσει τη γνώση και σε άλλους ανθρώπους με αντίστοιχες καλλιτεχνικές ανησυχίες και να δώσει τη δυνατότητα σε παιδιά και μεγάλους με αρωγό τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, να ξεπεράσουν τα στερεότυπα και να εξελίξουν τον εαυτό τους μέσα από την τέχνη.

[collapse]

 

Εργαστήρια Ιταλικής Γλώσσας και Κουλτουράς

Η «Νεφελαιώνας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» διοργανώνει εργαστήρια ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας. Η συντονίστρια των εργαστηρίων είναι η Martina Bandiera, καθηγήτρια ιταλικών και ιστορίας της τέχνης, ανθρωπολόγος και χειροτέχνης.

Η προσέγγιση που ακολουθείται είναι εξατομικευμένη.

Τα εργαστήρια ιταλικής γλώσσας και κουλτούρας προσαρμόζονται στις ανάγκες του μαθητή καθώς πιστεύεται ότι μια δημιουργική διαδικασία μάθησης χτίζεται επενδύοντας στα προσωπικά ενδιαφέροντα και στους στόχους του μαθητή.

Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε σε κάποιο εργαστήριο, ή να δημιουργήσουμε κάποιο εργαστήριο προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

Βιογραφικό της Martina Bandiera

Το ενδιαφέρον της Martina Bandiera για την τέχνη και η έμφυτη δημιουργικότητα της την οδήγησαν σε ένα μονοπάτι σπουδών στο οποίο συνδύασε τις ανθρωπιστικές σπουδές με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και το θέατρο. Η Martina Bandiera είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτισμικών Σπουδών και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου της Modena και του Reggio Emilia. Διαθέτει επίσης πιστοποίηση για τη διδασκαλίας της ιστορίας της τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Πανεπιστήμιο Pisa) και πιστοποίηση για τη διδασκαλία των ιταλικών ως ξένη γλώσσα (Πανεπιστήμιο Ca’ Foscari- Venezia).

Διαθέτει εργασιακή εμπειρία στους τομείς της εκπαίδευσης ενηλίκων, της διδασκαλία ξένων γλωσσών, της ευρωπαϊκής κινητικότητας, της κοινωνικής έρευνας, της διοικητικής υποστήριξης αιτούντων άσυλο και της υλοποίησης προγραμμάτων «βοήθειας στο σπίτι». Παράλληλα, ασχολείται με το θέατρο, τη ζωγραφική σε ακουαρέλα και την καλλιγραφία, πειραματιζόμενη με διάφορες τεχνικές καλλιτεχνικής δημιουργίας. Έχει συμμετάσχει σε θεατρικές παραστάσεις που είχαν ως θεματική τους τις κοινωνικές ανισότητες και τις διακρίσεις των φύλων. Έχει διοργανώσει καλλιτεχνικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους καθώς και αιτούντες άσυλο. Συμμετέχει σε εκθέσεις χειροτεχνίας με σχέδια και έργα καλλιγραφίας κατάλληλα για εορταστικές κοινωνικές εκδηλώσεις.

[collapse]

 

 

Πρακτική Άσκηση (Ελλάδα και εξωτερικό)

Ο «Νεφελαιώνας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ» μπορεί να παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές ή θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε νέους αποφοίτους σε συνεργασία με πανεπιστημιακά και τεχνολογικά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Πιο συγκεκριμένα:

· Πρακτική άσκηση φοιτητών/νέων αποφοίτων από Ελλάδα:

Είμαστε φορέας υποδοχής ο οποίος συμμετέχει στο Σύστημα ΑΤΛΑΣ για την Κεντρική Υποστήριξη της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ.

Αν είστε φοιτητής, νέος απόφοιτος ή γραφείο πρακτικής άσκησης/γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας και σας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

· Πρακτική άσκηση/επιδοτούμενη εργασία μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (για νέους έως 30 ετών).

Είμαστε πιστοποιημένος φορέας από το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και εργασίας μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο εξωτερικό. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ για τις τρέχουσες θέσεις στο εξωτερικό που διαθέτουμε για νέους έως 30 ετών.

Επιπλέον, είμαστε πιστοποιημένος φορέας από το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και εργασίας και στην Ελλάδα μέσω του ίδιου προγράμματος.

Αν είστε φορέας στην Ελλάδα και επιθυμείτε να φιλοξενήσετε κάποιο νέο έως 30 ετών από το εξωτερικό ή την Ελλάδα για να απασχοληθεί σε σας κάνοντας πρακτική ή πρόγραμμα επιδοτούμενης απασχόλησης προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και προσανατολισμένο σε διαπολιτισμικά θέματα κοινωνικής ωφέλειας, επικοινωνήστε μαζί μας.

Ψυχοθεραπεία – συμβουλευτική

Η «Νεφελαιώνας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» παρέχει τις εξής υπηρεσίες ψυχοθεραπείας/συμβουλευτικής:

 • Οικογενειακή συμβουλευτική.
 • Βιωματικές ομάδες παιδιών, προσχολικής έως και εφηβικής ηλικίας, με στόχο την ενίσχυση ψυχοκοινωνικών δεξιοτήτων (επικοινωνία, συνεργασία, ομαδικότητα, αυτοεικόνα). Με βοήθεια τα παιχνίδια και υλικό μέσα από την Τέχνη ανακαλύπτουμε το πώς σχετιζόμαστε.
 • Βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων, διαφόρων θεματικών.
 • Ομάδες γονέων «Πριν και αφού γίνω γονιός».
 • Διαδραστικές ομιλίες και βιωματικά εργαστήρια, κατόπιν αιτήματος Συλλόγου Γονέων και εκπαιδευτικών φορέων.

Συντονιστές του σχεδιασμού και της διεξαγωγής των παραπάνω δράσεων είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι ψυχολόγοι.

Διαπολιτισμική εκπαίδευση – Ευρωπαϊκή κινητικότητα

 • Τί μας έκανε να ασχοληθούμε με την ευρωπαϊκή κινητικότητα και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση…..

«Αυτός ο κόσμος που αλλάζει, πώς σου μοιάζει, πώς σου μοιάζει» λέει ο Αλκίνοος σε ένα τραγούδι του (*).

Τα ταξίδια μας κάνουν να τρομάζουμε λιγότερο με τον κόσμο που αλλάζει γιατί μας κάνουν να αποδεχτούμε την αλλαγή ως δομικό στοιχείο του εαυτού μας και του άλλου. Το ταξίδι είναι αναψυχή, ανατροπή, μονοπάτι αυτογνωσίας και συνάντησης με τους άλλους. Μια αφορμή για να γνωρίσουμε τους τόπους, τους ανθρώπους και τον εαυτό μας που αλλάζουν, όπως οι εικόνες από το παράθυρο ενός τρένου που διασχίζει τη διαδρομή του.

Με αυτή τη σκέψη ως αφετηρία ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ υλοποιεί προγράμματα ευρωπαϊκής κινητικότητας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για νέους (προγράμματα εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης, ανταλλαγής εμπειριών) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο ως φορέας αποστολής όσο και ως φορέας υποδοχής.

 • Ευρωπαϊκή κινητικότητα μέσω του εθελοντικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

O ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ είναι πιστοποιημένος φορέας από το Ινστιτούτο Δια Βίου Μάθησης και Εκπαίδευσης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps). Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών, τους καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης και ταξιδιού και τους παρέχει πιστοποιητικό συμμετοχής με ευρωπαϊκή αναγνώριση.

Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ  για τις τρέχουσες θέσεις που διαθέτουμε στο πρόγραμμα αυτό και να δηλώσετε συμμετοχή επικοινωνώντας μαζί μας.

 

(*) Τραγούδι «Ο κόσμος που αλλάζει» από το δίσκο «Γυάλινος κόσμος».

Πινγκ πονγκ

Οι επισκέπτες του καφέ-πολυχώρου «Νεφελαιώνας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν παίζοντας πινγκ-πονγκ.

Κατόπιν συνεννόησης, είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τμήματα εκμάθησης πινγκ-πονγκ με σκοπό την άθληση και τη ψυχαγωγία ή ακόμα και τμήματα στα οποία το πινγκ-πονγκ χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό μέσο.

Υπεύθυνος για την καθοδήγηση των τμημάτων αυτών είναι ο Παύλος Ποτουρίδης, πτυχιούχος καθηγητής Φυσικής Αγωγής.

Γιατί πινγκ πονγκ;

Σε όλο τον κόσμο εκατομμύρια άνθρωποι παίζουν πινγκ πονγκ για πολλούς λόγους.

 • Είναι διασκεδαστικό, γρήγορο και έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία. Μπορούν να το απολαύσουν άνθρωποι όλων των ηλικιών και επιπέδων φυσικής κατάστασης, λόγω του χαμηλού κινδύνου τραυματισμού.
 • Βελτιώνει τα αντανακλαστικά, το συντονισμό χεριού-ματιού και την ισορροπία, ενώ παράλληλα τονώνει και ενισχύει τους μύες στο άνω και κάτω μέρος του σώματος. Δεν είναι απλώς μια καλή καρδιαγγειακή άσκηση, είναι επίσης μια μεγάλη αερόβια προπόνηση.
 • Εκτός από σωματική άσκηση είναι επίσης μια μεγάλη διανοητική εργασία. Σχεδιάζεις στρατηγικές και οι αποφάσεις για αυτές πρέπει να γίνουν σε δέκατα του δευτερολέπτου. Έτσι αυξάνονται τα επίπεδα συγκέντρωσης και η ικανότητα λήψης αποφάσεων. Όλη αυτή η διανοητική άσκηση αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών και κρατά τον εγκέφαλο νεαρό, έτσι ώστε να επιβραδύνει την εξέλιξη της γνωστικής έκπτωσης που συμβάλει στην γήρανση.
 • Αποκρούει το Αλτσχάιμερ και βοηθά τη θεραπεία της άνοιας.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η επιτραπέζια αντισφαίριση ενεργοποιεί διάφορες περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα. Με ένα παιχνίδι πινγκ πονγκ η συνολική κατάσταση της συνειδητοποίησης διεγείρεται και απαιτεί ταυτόχρονα σκέψη και φυσική εγρήγορση.

Το παιχνίδι του πινγκ πονγκ συνιστάται πλέον ως μέθοδος αποτροπής της νόσου Αλτσχάιμερ και ενισχύει τη θεραπεία της άνοιας. Συγκεκριμένα:

 • Αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση.
 • Διεγείρει τη λειτουργία του εγκεφάλου.
 • Αναπτύσσει τακτικές δεξιότητες σκέψης.
 • Αναπτύσσει το χέρι και το συντονισμό των ματιών.
 • Παρέχει αερόβια άσκηση
 • Παρέχει κοινωνική αλληλεπίδραση και αναψυχή.

Μουσικοθεραπεία

Η «Νεφελαιώνας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» παρέχει ατομικές και ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας με συντονίστρια τη μουσικοθεραπεύτρια Έλενα Πασούδη.

Τι είναι η μουσικοθεραπεία

Η Mουσικοθεραπεία συγκαταλέγεται στις ‘Θεραπείες μέσω Τέχνης’. Η βασική ιδέα της μουσικοθεραπείας έγκειται στα οφέλη που αποκομίζει ο συμμετέχων από τις θεραπευτικές πτυχές της μουσικής, αλλά κυρίως από τη δημουργία μιας θεραπευτικής σχέσης. Συγκεκριμένα στη μουσικοθεραπεία δημιουργείται ένας χώρος, όπου διευκολύνεται η προσωπική και διαπροσωπική ανάπτυξη του ανθρώπου μέσω ήχου και μουσικής, με τη χρήση μιας προσέγγισης που δίνει έμφαση στο σεβασμό, την αποδοχή, την ενσυναίσθηση και τη γνησιότητα. Μέσα στην ασφάλεια και στην ελευθερία της θεραπευτικής σχέσης τα συναισθήματα μπορούν να βιωθούν ελεύθερα και με σαφήνεια στο έπακρο αυτού που είναι.

Γεφυρώνοντας τους κόσμους της τέχνης και της επιστήμης, ο μουσικοθεραπευτής χρησιμοποιεί τη μουσική δημιουργική έκφραση ως διαδικασία εξωτερίκευσης και μορφοποίησης βαθύτερων εσωτερικών συγκινησιακών καταστάσεων του συμμετέχων. Παρέχονται τόσο ατομικές όσο και ομαδικές συνεδρίες μουσικοθεραπείας.

[collapse]
Σε ποιούς απευθύνεται η μουσικοθεραπεία;

Συνεδρίες μουσικοθεραπείας μπορούν να πραγματοποιηθούν σε όλες τις ηλικιακές/αναπτυξιακές φάσεις της ζωής του ανθρώπου, από την εμβρυϊκή ζωή, έως το βαθύ γήρας.

Το φάσμα των πληθυσμών που μπορούν να ωφεληθούν από τη μουσικοθεραπεία είναι ευρύ: άτομα με μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχικές διαταραχές,διαταραχές συμπεριφοράς, νευρολογικές παθήσεις, χρόνιες παθήσεις,άτομα με νοητική, κινητική ή αισθητηριακή αναπηρία, σύνδρομο Down και άλλα σύνδρομα κ.α.

Για τη συμμετοχή στις συνεδρίες μουσικοθεραπείας δεν είναι απαραίτητη η οποιαδήποτε γνώση μουσικής ή μουσικού οργάνου.

[collapse]
Στόχοι μουσικοθεραπείας:

Ανάλογα με τις ανάγκες του συμμετέχων, διαμορφώνονται εξατομικευμένοι στόχοι, οι οποίοι μπορούν να περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

 • Έκφραση και ανάδυση του εαυτού και της προσωπικότητας μέσα από την μουσική εμπειρία.
 • Αποφόρτιση συγκινησιακών εντάσεων και διοχέτευση του συναισθήματος με δημιουργικούς τρόπους.
 • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και της αυτοεκτίμησης, μέσα από τη βίωση «κορυφαίων» εμπειριών.
 • Ανάπτυξη των επικοινωνιακών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων.
 • Ανάπτυξη των κινητικών και γνωστικών δεξιοτήτων.
 • Μείωση του άγχους, φοβιών και ανησυχιών που εμποδίζουν τη ψυχολογική ανάπτυξη.
 • Αναβάθμιση της ποιότητας ζωής, μέσω της αύξησης της εμπιστοσύνης του συμμετέχων στον οργανισμό του και απόκτηση μιας εσωτερικής εστίας αξιολόγησης.
 • Ικανότητα για τη διαδικασία κίνησης προς μια κατεύθυνση επιλογών που βασίζεται στην προσωπική ελευθερία του ατόμου.

[collapse]
Βιογραφικό σημείωμα Έλενας Πασούδη

 Η Έλενα Πασούδη είναι μουσικοθεραπεύτρια, πιανίστρια και νοσηλεύτρια. Ξεκινώντας την εκπαίδευσή της ως επιστήμονας υγείας, άρχισε να μελετά το ανθρώπινο σώμα, εστιάζοντας στη σωματική και έπειτα ψυχική υγεία.

Αποφοιτώντας από το τμήμα Νοσηλευτικής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, ένιωθε την απώλεια του βαθύτερου νοήματος της θεραπείας και άρχισε να αναζητά τρόπους θεραπείας, που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τον ασθενή ως όλον και να καλύψουν τις βαθύτερες υπαρξιακές ανάγκες του. Στα πλαίσια αυτής της αναζήτησης και σε συνδυασμό με τη βαθιά αγάπη της για τη μουσική, το ενδιαφέρον της μετακινήθηκε προς τη μουσικοθεραπεία.

Ως μουσικός είναι πτυχιούχος πιανίστρια, απόφοιτος του Εθνικού Ωδείου με άριστα παμψηφεί και διάκριση δεξιοτεχνίας. Ως μουσικοθεραπεύτρια, είναι απόφοιτη του μεταπτυχιακού προγράμματος μουσικοθεραπείας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τακτικό μέλος του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών (ΕΣΠΕΜ).

Βασική της προσέγγιση είναι η ουμανιστική, ενώ έχει εκπαιδευτεί πάνω στη μέθοδο του “Αναλυτικού μουσικοδράματος” της Dr. Ξανθούλας Ντακοβάνου. Την περίοδο αυτή, η Έλενα εκπαιδεύεται στην Αγγλία, πάνω στη φωνητική ψυχοθεραπεία της Dr. Diane Austin, η οποία χρησιμοποιεί ως κύριο μουσικό όργανο τη φωνή και έχει ως θεωρητικό υπόβαθρο την αναλυτική ψυχολογία (Carl Jung).

Η Έλενα Πασούδη έχει εργασθεί με παιδιά και ενήλικες, σε ειδικά σχολεία καθώς και σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς. Έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων και φροντίζει για τη συνεχή της επιμόρφωση.

[collapse]