Μαθήματα ελεύθερου σχεδίου για ενηλίκους και εφήβους

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός/καφέ-πολυχώρος  «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.» υλοποιεί μαθήματα ελευθέρου σχεδίου.

Τα μαθήματα είναι κατάλληλα για ενήλικους και εφήβους.

Λειτουργεί τμήμα αρχαρίων και προχωρημένων.

Δωρεάν το πρώτο δοκιμαστικό μάθημα.

Την περίοδο COVID, τα μαθήματα συνεχίζουν να πραγματοποιούνται, σε προσαρμοσμένη μορφή διαδικτυακά.

Επικοινωνήστε μαζί μας αν σας ενδιαφέρει να δηλώσετε συμμετοχή.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ

Η ομάδα «ψυχοθεραπείας-συμβουλευτικής-μουσικοθεραπείας» του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ μπορεί, κατόπιν αιτήματος, να υποστηρίξει ειδικές ανάγκες των συμμετεχόντων των εργαστηρίων, με σκοπό να υιοθετηθεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση στην παροχή των υπηρεσιών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης.

Χώρος διεξαγωγής:
Καφέ-πολυχώρος «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.»
Στεργιογιάννη 1, Τ.Κ. 71305, Κομμένο Μπεντένι, Ηράκλειο Κρήτης

www.nefeleonas.gr

Χαρισματικότητα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός/καφέ-πολυχώρος “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” εξειδικεύεται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χαρισματικότητα (giftedness).

Συγκεκριμένα, παρέχουμε πληροφόρηση, υπηρεσίες συμβουλευτικής για ενήλικες που έχουν αναγνωριστεί χαρισματικοί ή είναι γονείς χαρισματικών παιδιών, εργαστήρια προσαρμοσμένα στις ανάγκες χαρισματικών παιδιών και εφήβων και ευκαιρίες δικτύωσης σε θέματα χαρισματικότητας.

Συνδέουμε τις δράσεις μας για τη χαρισματικότητα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της μελέτης του τραύματος . Αντλούμε έμπνευση από τις εργασίες των κλινικών ψυχολόγων, ειδικευμένων σε θέματα χαρισματικότητας, Jeanne Siaud Facchin (από τη Γαλλία) και Carmen Sanz Chacón (από την Ισπανία). 

 • Αν δεν γνωρίζετε τί είναι η χαρισματικότητα και θα σας ενδιέφερε να μάθετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω προτεινόμενες πηγές πληροφόρησης. Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική αυτή βιβλιοθήκη με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα της χαρισματικότητας.

Προτεινόμενες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη χαρισματικότητα:

Τί ειναι η χαρισματικότητα (giftedness);

Η χαρισματικότητα είναι μια μορφή ασύγχρονης ανάπτυξης, μια μορφή νευροαπόκλισης, μια δια βίου εμπειρία κοινωνικώς καθοριζόμενη επίσης. Όταν μιλάμε για χαρισματικότητα μιλάμε για ένα φάσμα. Στατιστικώς μιλώντας (σύμφωνα με την καμπύλη Gauss), η χαρισματικότητα αφορά περίπου 2-5% του πληθυσμού.  Δεν αφορά μόνο τους “Αϊνστάιν” όπως συχνά, από άγνοια, παρερμηνεύεται. Η χαρισματικότητα δεν ταυτίζεται με το ταλέντο και  εκπαιδευτικά εντάσσεται στην ομπρέλα της ειδικής αγωγής. Μπορεί να συνυπάρχει με μαθησιακές, αναπτυξιακές δυσκολίες ή και ψυχικές παθήσεις (twice-exceptionality). Για το φάσμα της χαρισματικότητας υπάρχουν διάφοροι ορισμοί, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με τις προσεγγίσεις των μελετητών, τη γεωγραφική περιοχή και την κρατική πολιτική στον τομέα.

Υπάρχουν ειδικές αξιολογήσεις (assessments) για την αναγνώριση και την εκτίμηση της χαρισματικότητας, τις οποίες διεξάγουν είτε επίσημοι κρατικοί φορείς, είτε κατάλληλα εκπαιδευμένοι ιδιώτες ειδικοί. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη του κλάδου είναι πολύ περιορισμένη.

Το υλικό που ακολουθεί στοχεύει να παρέχει μια αφετηρία ενδεικτικής πλοήγησης στο πεδίο μελέτης της χαρισματικότητας, ευελπιστώντας να φυσήξει λίγο μακριά τη σκόνη άγνοιας που υπάρχει επ’ αυτής. Υλικό στα ελληνικά δυστυχώς υπάρχει ελάχιστο. Παρουσιάζουμε το ελάχιστο αυτό υλικό που υπάρχει, ωστόσο για πληρέστερες μελέτες σας συνιστούμε να μελετήσετε το ξενόγλωσσο υλικό.

Βασικές πληροφορίες για τη χαρισματικότητα (ορισμοί, βασικές έννοιες και θέματα):

Δημόσιοι φορείς και αναγνώριση χαρισματικότητας:

ΤΑ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τα κατά τόπους Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα είναι αρμόδια για την εκτίμηση/αναγνώριση ειδικών αναγκών (όπως αυτές της χαρισματικότητας). Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα κρατικά θεσπισμένο πλαίσιο και επίσημα καθιερωμένα επιστημονικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς αυτούς για την αναγνώριση και εκτίμηση των διαφόρων πτυχών της χαρισματικότητας. Αν σε αυτό προστεθεί και το έλλειμμα κατάρτισης των ειδικών και η έλλειψη κοινωνικής κατανόησης, συχνά οδηγούμαστε στο εξής: είτε να μην αναγνωρίζεται η χαρισματικότητα, είτε να συγχέεται με άλλες διαγνώσεις (π.χ. αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).

Ιδιωτικοί φορείς στην Ελλάδα που πραγματοποιούν συνεδρίες  αναγνώρισης και εκτίμησης της χαρισματικότητας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα για χαρισματικά παιδιά, προγράμματα συμβουλευτικής σε γονείς, καταρτίσεις εκπαιδευτικών, δράσεις ενημέρωσης, εκτιμήσεις των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών γενικά, κ.α.:

Αναγνωρίσεις χαρισματικότητας παιδιών πραγματοποιούνται επίσης από παιδίατρους-αναπτυξιολόγους.

Εργαλεία αναγνώρισης και εκτίμησης της χαρισματικότητας:

Διεθνείς φορείς για τη χαρισματικότητα:

Βιβλία/εκδόσεις/άρθρα για τη χαρισματικότητα (στα ελληνικά):

Διαλέξεις/συνεντεύξεις/συνέδρια για τη χαρισματικότητα (στα ελληνικά, στην Ελλάδα):

Εκπαίδευση και χαρισματικότητα:

Στα αγγλικά:

Στα ισπανικά:

Στα γαλλικά:

Χαρισματικές σκέψεις σε έντυπη μορφή:

Μια βιωματική εμπειρία:

[collapse]

 • Αν διαισθάνεστε ότι εσείς ή το παιδί σας πιθανά να είναι χαρισματικά, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας φέρουμε σε επαφή με ειδικούς του χώρου, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τη σχετική αξιολόγηση αναγνώρισης της χαρισματικότητας.
 • Υλοποιούμε διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια και παρέχουμε υπηρεσίες συμβουλευτικής σε ενήλικες που έχουν αναγνωριστεί χαρισματικοί ή είναι γονείς χαρισματικών παιδιών (δια ζώσης, στο Ηράκλειο Κρήτης ή στην Αθήνα). 

Τα τρέχοντα διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια που υλοποιούμε  στο Ηράκλειο Κρήτης είναι τα εξής:

 • Παρέχουμε υπηρεσίες δικτύωσης στον τομέα της χαρισματικότητας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Είμαστε σε επαφή με το δίκτυο INTERGIFTED, μια ανοικτή κοινότητα δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα χαρισματικότητας.

   To  δίκτυο αυτό έχει συσταθεί από θεραπευτές/εκπαιδευτές και coachers που εξειδικεύονται σε ζητήματα χαρισματικότητας  και έχει ως σκοπό του να φέρει σε επαφή, να δικτυώσει, να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει άτομα είτε που έχουν αναγνωριστεί ως χαρισματικά (gifted) είτε που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών για να διερευνήσουν την τυχόν χαρισματικότητα τους. Το δίκτυο είναι κατά βάση Ευρωπαϊκό, ωστόσο διαθέτει μέλη και από άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου.

  • Συντονίζουμε μια άτυπη ομάδα γονέων παιδιών με αναγνώριση χαρισματικότητας στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ομάδα αυτή έχει ως στόχο τη γνωριμία των γονιών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και την αλληλουποστήριξη στο μονοπάτι της χαρισματικότητας, την κοινωνικοποίηση αυτών των παιδιών μεταξύ τους και την παροχή πληροφοριών προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να διερευνήσει αν τυχόν η χαρισματικότητα είναι ένα θέμα που τον αφορά ως άτομο ή ως γονέα. Η ομάδα αυτή ειναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στις συναντήσεις τις ομάδας αυτής, επικοινωνήστε μαζί μας.
 • Αναπτύσσουμε δράσεις γύρω από το βιβλίο οι οποίες επικεντρώνονται στο θέμα της χαρισματικότητας.
Διαβάζετε περισσότερες λεπτομέριες ΕΔΩ:

  • Διαθέτουμε μια δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη ξενόγλωσσων βιβλίων γύρω από το θέμα της χαρισματικότητας.
  • Συνεργαζόμαστε με το βιβλιοπωλείο “ΑΝΑΛΟΓΙΟ” στο Ηράκλειο Κρήτης, προτείνοντας σε αυτό βιβλία για το ράφι του, ώστε οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου να μπορούν να ξεφυλλίσουν και- αν θέλουν- να αγοράσουν βιβλία που αφορούν το θέμα της χαρισματικότητας. Αν περάσετε από το βιβλιοπωλείο, αναζητήστε το “ράφι του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ” και τη “λίστα βιβλίων του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”. Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο “ΑΝΑΛΟΓΙΟ” για τη σύμπραξη!

[collapse]

Συμμετέχουμε σε…

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συμμετέχει:

Είμαστε ένας “χώρος φιλικός προς τις μαμάδες που θηλάζουν”, φιλοξενούμε συναντήσεις της  Ομάδας Ηρακλείου του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος και αναπτύσσουμε διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα αυτό σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.

Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια και αποτελούμε ένα χώρο φιλικό για τα άτομα αυτά.

Με την επίδειξη των αντίστοιχων καρτών μέλους, παρέχουμε έκπτωση 20% στο κόστος των εργαστηρίων μας.

Καμπάνια υποστήριξης μητρικού θηλασμού

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός/καφε πολυχώρος “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συμμετέχει στην ευρύτερη καμπάνια υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με διάφορους φορείς/ομάδες/οικογένειες και άτομα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” έχει ενταχθεί στο δίκτυο “σημείων φιλικών προς τις μαμάδες που θηλάζουν”, μια πρωτοβουλία η οποία συντονίζεται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας. Με την ένταξη μας στο δίκτυο αυτό:
  • Προσφέρουμε δωρεάν το χώρο μας σε μια μαμά που επιθυμεί να κάνει μια στάση σε έναν φιλικό χώρο για να θηλάσει.
  • Αναλαμβάνουμε διάφορες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη σημασία του μητρικού θηλασμού (π.χ. φιλοξενία εκδηλώσεων, προβολές ταινιών, διοργάνωση ομιλιών, συντονισμό ομάδων γονέων, κ.α.).

Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε κάποια πρόταση συνεργασίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ:

Βιβλίο

Στο  ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ αγαπάμε τα βιβλία: για τη μυρωδιά τους κι επειδή μπορούμε να σημειώνουμε πάνω τους! Κυρίως όμως τα αγαπάμε επειδή είναι τα εισιτήρια που μας χαρίστηκαν για να σεργιανίσουμε τις ηπείρους και το χωροχρόνο!

Αναπτύσσουμε τις εξής δράσεις γύρω από τα βιβλία:

 • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ:

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες εμπνευσμένα από βιβλία που αγαπάμε. Την τρέχουσα περίοδο υλοποιούμε τα εξής διαδραστικά εργαστήρια:

 • ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”:
Συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ:
Ποιές άλλες λέσχες ανάγνωσης λειτουργούμε;

[collapse]
Πού και πότε γίνονται οι συναντήσεις:

Οι συναντήσεις προγραμματίζονται με βάση τη διαθεσιμότητα των μελών των λεσχών ανάγνωσης και έχουν συχνότητα από 1-3 φορές το μήνα. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε στο χώρο μας, είτε στο βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ. Οι λέσχες ανάγνωσης λειτουργούν εξ’αποστάσεως για όσους δεν διαμένουν στο Ηράκλειο Κρήτης.

[collapse]
Γενικότερες πληροφορίες για τις λέσχες ανάγνωσης:

 • Δεν γνωρίζετε τί ακριβώς είναι μια λέσχη ανάγνωσης; Ρίξτε μια ματιά στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο παρέχει μια γενική πληροφόρηση για το τί είναι μια λέσχη ανάγνωσης. Διαβάστε εδώ για τις λέσχες ανάγνωσης παιδιών και εφήβων και εδώ για τις λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων.
 • Οι λέσχες ανάγνωσης παιδιών και εφήβων του “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συντονίζονται από μας.
 • Στις λέσχες ανάγνωσης παιδιών γίνονται δεκτά και παιδιά που δεν έχουν ακόμα μάθει να διαβάζουν. Προσεγγίζουμε το βιβλίο μέσω της διήγησης ιστοριών.
 • Ως “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε τη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ώστε στις λέσχες ανάγνωσης να συμμετάσχουν παιδιά, έφηβοι ή/και και ενήλικες με κώφωση ή βαρηκοΐα.
 • Η συμμετοχή σε όλες τις λέσχες ανάγνωσης είναι δωρεάν.

[collapse]
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:

Μπορείτε να δανειστείτε ΔΩΡΕΑΝ βιβλία από τη βιβλιοθήκη μας για να τα διαβάσετε με την ησυχία σας στο σπίτι σας ή μπορείτε να μας χαρίσετε βιβλία που δεν χρειάζεστε και θα σας άρεσε να διαβαστούν και από άλλους. Η δανειστική μας βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες.

Η βιβλιοθήκη μας αυτή μας επιμορφώνει ώστε να υλοποιούμε με περισσότερη γνώση, ευαισθησία και αναστοχασμό τα εργαστήρια μας που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους. Παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις συναντήσεις με τους βιβλιοφάγους σαν κι εμάς, μοιραζόμενοι τις εμπειρίες μας απο τα βιβλία!

Αν είστε εκδοτικός οίκος ή συγγραφέας, με χαρά να συνεργαστούμε!Αν είστε σχολείο ελάτε σε επαφή μαζί μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις γύρω από το βιβλίο!

Πρακτική Άσκηση (Ελλάδα και εξωτερικό)

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” λειτουργεί ως φορέας αποστολής και ως φορέας υποδοχής  ώστε να παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές ή θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε νέους αποφοίτους Έλληνες και ξένους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικο.

Πιο συγκεκριμένα, ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” λειτουργεί ως:

 • Φορέας υποδοχής για την πρακτική άσκηση φοιτητών/νέων αποφοίτων από Ελλάδα:

Είμαστε φορέας υποδοχής ο οποίος συμμετέχει στο Σύστημα ΑΤΛΑΣ για την Κεντρική Υποστήριξη της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ.

Αν είστε φοιτητής, νέος απόφοιτος ή γραφείο πρακτικής άσκησης/γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας και σας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Φορέας αποστολής για την πρακτική άσκηση/επιδοτούμενη εργασία μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο εξωτερικό (για νέους έως 30 ετών).

Είμαστε πιστοποιημένος φορέας αποστολής από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης και εργασίας μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο εξωτερικό. (Η διαδικασία για την εύρεση θέσης  σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης/επιδοτούμενης εργασίας είναι όμοια με αυτή των προγραμμάτων εθελοντισμού που περιγράφεται αναλυτικά ΕΔΩ). 

 • Φορέας υποδοχής για πρακτική άσκηση/απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας φοιτητών και αποφοίτων από το εξωτερικό.

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” αποτελεί φορέα υποδοχής για την πρακτική άσκηση/απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας φοιτητών και αποφοίτων από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα και να συνεργαστούν με αυτόν για να γνωρίσουν τη λειτουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού και ενός καφε-πολυχώρου. Ενδεικτικά προγράμματα με τα οποία ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” μπορεί να υποδεχτεί άτομα από το εξωτερικό είναι τα εξής: Erasmus placement, Erasmus for Young Enterpreneurs και European Solidarity Corps.

Παράλληλα, ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, για τις οποίες διαβάζετε: ΕΔΩ

Ψυχοθεραπεία – συμβουλευτική

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής σε επιλεγμένα θεματικά πεδία του ενδιαφέροντος του. Επιπλέον, αναπτύσσει δράσεις στον τομέα της ψυχοθεραπείας.

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ εξειδικεύεται σε θέματα τραύματος και χαρισματικότητας. Ρίξτε μια ματιά στην ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη, η οποία παρουσιάζει το θεωρητικό υπόβαθρο των δράσεων μας και δημιουργήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα θέματα αυτά.

Αναλυτικότερα οι δράσεις μας:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υλοποιώντας τα εξής διαδραστικά εργαστήρια αυτήν την περίοδο:

Παράλληλα με τα παραπάνω, αναπτύσσουμε δράσεις στον τομέα της χαρισματικότητας, υποστηρίζοντας παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Ενημερωθείτε σχετικά με αυτές μας τις πρωτοβουλίες: ΕΔΩ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ υλοποιεί περιστασιακά δράσεις που αφορούν την ψυχοθεραπεία, φιλοξενώντας στο χώρο του κατάλληλα εκπαιδευμένους ειδικούς.

   • Διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδριών με το κέντρο LEARNING WAYS HELLAS στην Αθήνα.  Το κέντρο αυτό  εφαρμόζει πρωτοποριακά εκπαιδευτικά νευρο-αναπτυξιακά πρωτόκολλα και προγράμματα για άτομα-παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους- που αντιμετωπίζουν νευρολογικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.
Learning Ways Hellas

Διαπολιτισμική εκπαίδευση – Ευρωπαϊκή κινητικότητα

Τί μας έκανε να ασχοληθούμε με την ευρωπαϊκή κινητικότητα και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση;

«Αυτός ο κόσμος που αλλάζει, πώς σου μοιάζει, πώς σου μοιάζει» λέει ο Αλκίνοος σε ένα τραγούδι του (*).

Τα ταξίδια μας κάνουν να τρομάζουμε λιγότερο με τον κόσμο που αλλάζει γιατί μας κάνουν να αποδεχτούμε την αλλαγή ως δομικό στοιχείο του εαυτού μας και του άλλου. Το ταξίδι είναι αναψυχή, ανατροπή, μονοπάτι αυτογνωσίας και συνάντησης με τους άλλους. Μια αφορμή για να γνωρίσουμε τους τόπους, τους ανθρώπους και τον εαυτό μας που αλλάζουν, όπως οι εικόνες από το παράθυρο ενός τρένου που διασχίζει τη διαδρομή του.

Με αυτή τη σκέψη ως αφετηρία ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” υλοποιεί προγράμματα ευρωπαϊκής κινητικότητας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για νέους (προγράμματα εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης, ανταλλαγής εμπειριών) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο ως φορέας αποστολής όσο και ως φορέας υποδοχής.(*) Τραγούδι «Ο κόσμος που αλλάζει» από το δίσκο «Γυάλινος κόσμος».

[collapse]

Ευρωπαϊκή κινητικότητα μέσω του εθελοντικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

O “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” είναι πιστοποιημένος φορέας από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps). Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών, τους καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης και ταξιδιού και τους παρέχει πιστοποιητικό συμμετοχής με ευρωπαϊκή αναγνώριση. Παράλληλα, ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης για το πρόγραμμα αυτό, δράσεις δικτύωσης πρώην συμμετεχόντων σε αυτό και δράσεις κατάρτισης σε ευρύτερα θέματα διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες συμμετοχής στο πρόγραμμα και τις δράσεις του “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ” ΕΔΩ.

[collapse]

Πρακτική άσκηση και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” αποτελεί φορέα αποστολής και υποδοχής για την υλοποίηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για Έλληνες και ξένους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

[collapse]

Δικτύωση και κατάρτιση πρώην φοιτητών Erasmus, πρώην εθελοντών του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας, εκπαιδευτικών, σπουδαστών και κάθε ενδιαφερόμενου σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης/youth work, κ.α.

O “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” αναπτύσσει δράσεις δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και περαιτέρω κατάρτισης σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης/youth work στην Ελλάδα και στο εξωτερικό τα οποία απευθύνονται σε πρώην φοιτητές Erasmus, πρώην εθελοντές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας, εκπαιδευτικών, σπουδαστών και κάθε ενδιαφερόμενου σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ανεξαρτήτου ηλικίας και τόπου διαμονής. Επικοινωνήστε μαζί μας αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες.

Ενδεικτικές δυνατότητες κατάρτισης που παρέχουμε:

HOP online learning in Erasmus+ Youth in Action and European Solidarity Corps programmes

Training for mentors in ESC

SALTO YOUTH/European Training Calendar

       Eurodesk Opportunity Finder

[collapse]

Συνεργασία με τις τοπικές ομάδες Ηρακλείου του Erasmus Student Network.

Στα πλαίσια της δραστηριοποίησης μας στον τομέα της ευρωπαϊκής κινητικότητας και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης συνεργαζόμαστε με τις τοπικές ομάδες Ηρακλείου του Erasmus Student Network, δηλαδή την τοπική ομάδα του Πανεπιστημίου Κρήτης και την τοπική ομάδα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Φιλοξενούμε στο χώρο μας τις δράσεις του Erasmus Student Network και δίνουμε τη δυνατότητα στους φοιτητές Erasmus της πόλης μας να εμπλακούν στις δράσεις του συνεταιρισμού μας.

Ενδεικτικές εκδηλώσεις του Erasmus Student Network στο καφε-πολυχώρο μας:

– Εσπερίδα για την ψυχική υγεία, Τρίτη 10/3/2020, ώρα 18.00-21.00 μ.μ.

-Συνάντηση των φοιτητών Erasmus με τις τοπικές ομάδες του Erasmus Student Network, Σάββατο 21/3/2020, ώρα 17.00-20.00 μ.μ.

[collapse]