Χαρισματικότητα

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” εξειδικεύεται σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη χαρισματικότητα (giftedness).

Συγκεκριμένα, παρέχουμε πληροφόρηση, υπηρεσίες συμβουλευτικής για ενήλικες που έχουν αναγνωριστεί χαρισματικοί ή είναι γονείς χαρισματικών παιδιών, εργαστήρια προσαρμοσμένα στις ανάγκες χαρισματικών παιδιών και εφήβων και ευκαιρίες δικτύωσης σε θέματα χαρισματικότητας. Συνεργαζόμαστε με οικογένειες και σχολικές μονάδες και επαγγελματίες (ψυχικής) υγείας για τη διαμόρφωση ενός εξατομικευμένου πλάνου υποστήριξης χαρισματικών παιδιών.

Οι δράσεις μας λαμβάνουν χώρα στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα. Κατόπιν συννενόησης, οι δράσεις μπορούν να λάβουν χώρα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Αντλούμε έμπνευση από τις εργασίες των κλινικών ψυχολόγων, ειδικευμένων σε θέματα χαρισματικότητας, Jeanne Siaud Facchin (από τη Γαλλία) και Carmen Sanz Chacón (από την Ισπανία). Παράλληλα, συνδέουμε τις δράσεις μας για τη χαρισματικότητα με τις σύγχρονες προσεγγίσεις της μελέτης του τραύματος  και κυρίως με το έργο του  ψυχιάτρου Besel van del Kolk και του γιατρού Gabor Maté, δυο κορυφαίων φυσιογνωμιών παγκοσμίως σε θέματα μελέτης και θεραπείας του τραύματος, των οποίων τα σεμινάρια είχαμε τη χαρά να παρακολουθήσουμε στην Αθήνα το 2023.

 • Αν δεν γνωρίζετε τί είναι η χαρισματικότητα και θα σας ενδιέφερε να μάθετε, μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στις παρακάτω προτεινόμενες πηγές πληροφόρησης. Δημιουργήσαμε την ηλεκτρονική αυτή βιβλιοθήκη με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από το θέμα της χαρισματικότητας, για να “σπάσουμε το ταμπού” γύρω από αυτήν τη “λέξη” και την “έννοια” και επειδή δεν θέλαμε να κρατήσουμε τις πληροφορίες μόνο για μας, αλλά να τις μοιραστούμε! Η σελίδα είναι αφιερωμένη σε όλες τις “αφρόντιστες χαρισματικότητες” και σε αυτούς που φύγαν νωρίς, τον Άκη, το Γιώργο, τον ENOL και τα “παιδιά που χάθηκαν” γενικώς. Άλλωστε, “ο φράχτης ήταν ανοικτός”

Προτεινόμενες πηγές πληροφόρησης σχετικά με τη χαρισματικότητα:

Τί ειναι η χαρισματικότητα (giftedness);

Η χαρισματικότητα είναι μια μορφή ασύγχρονης ανάπτυξης, μια μορφή νευροαπόκλισης, μια δια βίου εμπειρία κοινωνικώς καθοριζόμενη επίσης. Όταν μιλάμε για χαρισματικότητα μιλάμε για ένα φάσμα. Στατιστικώς μιλώντας (σύμφωνα με την καμπύλη Gauss), η χαρισματικότητα αφορά περίπου 2-5% του πληθυσμού.  Δεν αφορά μόνο τους “Αϊνστάιν” όπως συχνά, από άγνοια, παρερμηνεύεται. Η χαρισματικότητα δεν ταυτίζεται με το ταλέντο και  εκπαιδευτικά εντάσσεται στην ομπρέλα της ειδικής αγωγής. Μπορεί να συνυπάρχει με μαθησιακές, αναπτυξιακές δυσκολίες ή και ψυχικές παθήσεις (twice-exceptionality). Για το φάσμα της χαρισματικότητας υπάρχουν διάφοροι ορισμοί, οι οποίοι ποικίλουν ανάλογα με τις προσεγγίσεις των μελετητών, τη γεωγραφική περιοχή και την κρατική πολιτική στον τομέα.

Οι ορισμοί της χαρισματικότητας που ταιριάζουν στη δική μας προσέγγιση είναι οι εξής:

 • Giftedness is a greater awareness, a greater sensitivity, and a greater ability to understand and to transform perceptions into intellectual and emotional experiences. (Roeper, 1982)
  ● Giftedness is asynchronous development in which advanced cognitive abilities and heightened intensity combine to create inner experiences and awareness that are qualitatively different from the norm. This asynchrony increases with higher intellectual capacity. The uniqueness of the gifted renders them particularly vulnerable and requires modifications in parenting, teaching and counseling in order for them to develop optimally. (Columbus Group, 1991; Neville, Piechowski, & Tolan, 2013)
  ● Giftedness is not a matter of degree but of a different quality of experiencing: vivid, absorbing, penetrating, encompassing, complex, commanding – a way of being quiveringly alive. (Piechowski, 1992)

Υπάρχουν ειδικές αξιολογήσεις (assessments) για την αναγνώριση και την εκτίμηση της χαρισματικότητας, τις οποίες διεξάγουν είτε επίσημοι κρατικοί φορείς, είτε κατάλληλα εκπαιδευμένοι ιδιώτες ειδικοί. Στην Ελλάδα η ανάπτυξη του κλάδου είναι πολύ περιορισμένη.

Το υλικό που ακολουθεί στοχεύει να παρέχει μια αφετηρία ενδεικτικής πλοήγησης στο πεδίο μελέτης της χαρισματικότητας, ευελπιστώντας να φυσήξει λίγο μακριά τη σκόνη άγνοιας που υπάρχει επ’ αυτής. Υλικό στα ελληνικά δυστυχώς υπάρχει ελάχιστο. Παρουσιάζουμε το ελάχιστο αυτό υλικό που υπάρχει, ωστόσο για πληρέστερες μελέτες σας συνιστούμε να μελετήσετε το ξενόγλωσσο υλικό.

Βασικές πληροφορίες για τη χαρισματικότητα (ορισμοί, βασικές έννοιες και θέματα):

Δημόσιοι φορείς και αναγνώριση χαρισματικότητας:

ΤΑ ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. και τα κατά τόπους Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα είναι αρμόδια για την εκτίμηση/αναγνώριση ειδικών αναγκών (όπως αυτές της χαρισματικότητας). Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμα στην Ελλάδα κρατικά θεσπισμένο πλαίσιο και επίσημα καθιερωμένα επιστημονικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους φορείς αυτούς για την αναγνώριση και εκτίμηση των διαφόρων πτυχών της χαρισματικότητας. Αν σε αυτό προστεθεί και το έλλειμμα κατάρτισης των ειδικών και η έλλειψη κοινωνικής κατανόησης, συχνά οδηγούμαστε στο εξής: είτε να μην αναγνωρίζεται η χαρισματικότητα, είτε να συγχέεται με άλλες διαγνώσεις (π.χ. αυτισμό, διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας).

Ιδιωτικοί φορείς στην Ελλάδα που πραγματοποιούν συνεδρίες  αναγνώρισης και εκτίμησης της χαρισματικότητας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες, προγράμματα για χαρισματικά παιδιά, προγράμματα συμβουλευτικής σε γονείς, καταρτίσεις εκπαιδευτικών, δράσεις ενημέρωσης, εκτιμήσεις των ψυχοκοινωνικών αναγκών των παιδιών γενικά, κ.α.:

Αναγνωρίσεις χαρισματικότητας παιδιών πραγματοποιούνται επίσης από παιδίατρους-αναπτυξιολόγους.

Εργαλεία αναγνώρισης και εκτίμησης της χαρισματικότητας:

Διεθνείς φορείς για τη χαρισματικότητα:

Βιβλία/εκδόσεις/άρθρα για τη χαρισματικότητα (στα ελληνικά):

Διαλέξεις/συνεντεύξεις/συνέδρια για τη χαρισματικότητα (στα ελληνικά, στην Ελλάδα):

Εκπαίδευση και χαρισματικότητα:

Στα αγγλικά:

Στα ισπανικά:

Στα γαλλικά:

Χαρισματικές σκέψεις σε έντυπη μορφή:

Βιωματικές εμπειρίες:

“Λοιπόν διηγηθείτε μου τι έγινε εδώ, να βρω ξανά του νήματος την άκρη. Πείτε μου εκείνες τις ιστορίες σας, που κάνουν τα καλάμια να λυγίζουν” (San Michelle, Θανάσης Παπακωνσταντίνου)

“Yo no quiero que las flores sepanlos tormentos que me da la vida”  (Silencio, Ibrahim Ferrer)

[collapse]

 • Αν διαισθάνεστε ότι εσείς ή το παιδί σας πιθανά να είναι χαρισματικά, επικοινωνήστε μαζί μας για να σας φέρουμε σε επαφή με ειδικούς του χώρου, οι οποίοι μπορούν να πραγματοποιήσουν τη σχετική αξιολόγηση αναγνώρισης της χαρισματικότητας.
 • Υλοποιούμε διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια και παρέχουμε υπηρεσίες ατομικής συμβουλευτικής σε ενήλικες που έχουν αναγνωριστεί χαρισματικοί ή είναι γονείς χαρισματικών παιδιών, δια ζώσης, στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα και κατόπιν συννενόησης σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας.

Τα τρέχοντα διαδραστικά εργαστήρια/σεμινάρια που υλοποιούμε  στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα είναι τα εξής:

 • Υλοποιούμε σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με θέμα: “Ειμαι εκπαιδευτικός. Πώς αναγνωρίζω τη χαρισματικότητα; Τί κάνω;”
 • Παρέχουμε υπηρεσίες δικτύωσης στον τομέα της χαρισματικότητας. Πιο συγκεκριμένα:
  • Συνεργαζόμαστε με τον ισπανικό οργανισμό ENOL, o οποίος εξειδικεύεται σε θέματα χαρισματικότητας και υψηλών ικανοτήτων μάθησης, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και τη ανάπτυξη κοινών δράσεων στον τομέα αυτό.
  • Είμαστε σε επαφή με το δίκτυο INTERGIFTED, μια ανοικτή κοινότητα δικτύωσης και ανταλλαγής πληροφοριών σε θέματα χαρισματικότητας.

   To  δίκτυο αυτό έχει συσταθεί από θεραπευτές/εκπαιδευτές και coachers που εξειδικεύονται σε ζητήματα χαρισματικότητας  και έχει ως σκοπό του να φέρει σε επαφή, να δικτυώσει, να εκπαιδεύσει και να υποστηρίξει άτομα είτε που έχουν αναγνωριστεί ως χαρισματικά (gifted) είτε που βρίσκονται σε διαδικασία αναζήτησης πληροφοριών για να διερευνήσουν την τυχόν χαρισματικότητα τους. Το δίκτυο είναι κατά βάση Ευρωπαϊκό, ωστόσο διαθέτει μέλη και από άλλες γεωγραφικές περιοχές του κόσμου.

  • Συντονίζουμε μια άτυπη ομάδα γονέων παιδιών με αναγνώριση χαρισματικότητας στο Ηράκλειο Κρήτης. Η ομάδα αυτή έχει ως στόχο τη γνωριμία των γονιών με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και την αλληλουποστήριξη στο μονοπάτι της χαρισματικότητας, την κοινωνικοποίηση αυτών των παιδιών μεταξύ τους και την παροχή πληροφοριών προς κάθε ενδιαφερόμενο που θα ήθελε να διερευνήσει αν τυχόν η χαρισματικότητα είναι ένα θέμα που τον αφορά ως άτομο ή ως γονέα. Η ομάδα αυτή ειναι ανοικτή σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αν σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε στις συναντήσεις τις ομάδας αυτής, επικοινωνήστε μαζί μας.
 • Αναπτύσσουμε δράσεις γύρω από το βιβλίο οι οποίες επικεντρώνονται στο θέμα της χαρισματικότητας.
Διαβάζετε περισσότερες λεπτομέριες ΕΔΩ:

  • Διαθέτουμε μια δωρεάν δανειστική βιβλιοθήκη ξενόγλωσσων βιβλίων γύρω από το θέμα της χαρισματικότητας.
  • Συνεργαζόμαστε με το βιβλιοπωλείο “ΑΝΑΛΟΓΙΟ” στο Ηράκλειο Κρήτης, προτείνοντας σε αυτό βιβλία για το ράφι του, ώστε οι επισκέπτες του βιβλιοπωλείου να μπορούν να ξεφυλλίσουν και- αν θέλουν- να αγοράσουν βιβλία που αφορούν το θέμα της χαρισματικότητας. Αν περάσετε από το βιβλιοπωλείο, αναζητήστε το “ράφι του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ” και τη “λίστα βιβλίων του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”. Ευχαριστούμε το βιβλιοπωλείο “ΑΝΑΛΟΓΙΟ” για τη σύμπραξη!

[collapse]

Συμμετέχουμε σε…

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συμμετέχει:

Είμαστε ένας “χώρος φιλικός προς τις μαμάδες που θηλάζουν”, φιλοξενούμε συναντήσεις της  Ομάδας Ηρακλείου του Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος και αναπτύσσουμε διάφορες δράσεις ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα αυτό σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς.

Γνωρίζουμε τις ιδιαιτερότητες και τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια και αποτελούμε ένα χώρο φιλικό για τα άτομα αυτά.

Καμπάνια υποστήριξης μητρικού θηλασμού

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός/καφε πολυχώρος “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συμμετέχει στην ευρύτερη καμπάνια υποστήριξης του μητρικού θηλασμού, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με διάφορους φορείς/ομάδες/οικογένειες και άτομα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” έχει ενταχθεί στο δίκτυο “σημείων φιλικών προς τις μαμάδες που θηλάζουν”, μια πρωτοβουλία η οποία συντονίζεται από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού και υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Υγείας. Με την ένταξη μας στο δίκτυο αυτό:
  • Προσφέρουμε δωρεάν το χώρο μας σε μια μαμά που επιθυμεί να κάνει μια στάση σε έναν φιλικό χώρο για να θηλάσει.
  • Αναλαμβάνουμε διάφορες πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τη σημασία του μητρικού θηλασμού (π.χ. φιλοξενία εκδηλώσεων, προβολές ταινιών, διοργάνωση ομιλιών, συντονισμό ομάδων γονέων, κ.α.).

Επικοινωνήστε μαζί μας αν έχετε κάποια πρόταση συνεργασίας.

ΔΡΑΣΕΙΣ/ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΥΛΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΘΗΛΑΣΜΟ:

Βιβλίο

Στο  ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ αγαπάμε τα βιβλία: για τη μυρωδιά τους κι επειδή μπορούμε να σημειώνουμε πάνω τους! Κυρίως όμως τα αγαπάμε επειδή είναι τα εισιτήρια που μας χαρίστηκαν για να σεργιανίσουμε τις ηπείρους και το χωροχρόνο!

Αναπτύσσουμε τις εξής δράσεις γύρω από τα βιβλία:

 • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΑ:

Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε διαδραστικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες εμπνευσμένα από βιβλία που αγαπάμε. Την τρέχουσα περίοδο υλοποιούμε τα εξής διαδραστικά εργαστήρια:

 • ΛΕΣΧΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΤΟΥ “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”:
Συνεργασία με το βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ:
Ποιές άλλες λέσχες ανάγνωσης λειτουργούμε;

[collapse]
Πού και πότε γίνονται οι συναντήσεις:

Οι συναντήσεις προγραμματίζονται με βάση τη διαθεσιμότητα των μελών των λεσχών ανάγνωσης και έχουν συχνότητα από 1-3 φορές το μήνα. 

Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται είτε στο χώρο μας, είτε στο βιβλιοπωλείο ΑΝΑΛΟΓΙΟ. Οι λέσχες ανάγνωσης λειτουργούν εξ’αποστάσεως για όσους δεν διαμένουν στο Ηράκλειο Κρήτης.

[collapse]
Γενικότερες πληροφορίες για τις λέσχες ανάγνωσης:

 • Δεν γνωρίζετε τί ακριβώς είναι μια λέσχη ανάγνωσης; Ρίξτε μια ματιά στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, το οποίο παρέχει μια γενική πληροφόρηση για το τί είναι μια λέσχη ανάγνωσης. Διαβάστε εδώ για τις λέσχες ανάγνωσης παιδιών και εφήβων και εδώ για τις λέσχες ανάγνωσης ενηλίκων.
 • Οι λέσχες ανάγνωσης παιδιών και εφήβων του “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” συντονίζονται από μας.
 • Στις λέσχες ανάγνωσης παιδιών γίνονται δεκτά και παιδιά που δεν έχουν ακόμα μάθει να διαβάζουν. Προσεγγίζουμε το βιβλίο μέσω της διήγησης ιστοριών.
 • Ως “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.” είμαστε διατεθειμένοι να υποστηρίξουμε τη διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα, ώστε στις λέσχες ανάγνωσης να συμμετάσχουν παιδιά, έφηβοι ή/και και ενήλικες με κώφωση ή βαρηκοΐα.
 • Η συμμετοχή σε όλες τις λέσχες ανάγνωσης είναι δωρεάν.

[collapse]
 • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΙΑΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ:

Μπορείτε να δανειστείτε ΔΩΡΕΑΝ βιβλία από τη βιβλιοθήκη μας για να τα διαβάσετε με την ησυχία σας στο σπίτι σας ή μπορείτε να μας χαρίσετε βιβλία που δεν χρειάζεστε και θα σας άρεσε να διαβαστούν και από άλλους. Η δανειστική μας βιβλιοθήκη διαθέτει βιβλία τόσο για παιδιά και εφήβους όσο και για ενήλικες.

Η βιβλιοθήκη μας αυτή μας επιμορφώνει ώστε να υλοποιούμε με περισσότερη γνώση, ευαισθησία και αναστοχασμό τα εργαστήρια μας που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους. Παράλληλα μας δίνει τη δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις συναντήσεις με τους βιβλιοφάγους σαν κι εμάς, μοιραζόμενοι τις εμπειρίες μας απο τα βιβλία!

Αν είστε εκδοτικός οίκος ή συγγραφέας, με χαρά να συνεργαστούμε!Αν είστε σχολείο ελάτε σε επαφή μαζί μας για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε δράσεις γύρω από το βιβλίο!

Πρακτική Άσκηση (Ελλάδα και εξωτερικό)

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” λειτουργεί ως φορέας αποστολής και ως φορέας υποδοχής  ώστε να παρέχει θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές ή θέσεις απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας σε νέους αποφοίτους Έλληνες και ξένους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικο.

Πιο συγκεκριμένα, ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” λειτουργεί ως:

 • Φορέας υποδοχής για την πρακτική άσκηση φοιτητών/νέων αποφοίτων από Ελλάδα:

Είμαστε φορέας υποδοχής ο οποίος συμμετέχει στο Σύστημα ΑΤΛΑΣ για την Κεντρική Υποστήριξη της Πρακτικής Άσκησης Φοιτητών ΑΕΙ.

Αν είστε φοιτητής, νέος απόφοιτος ή γραφείο πρακτικής άσκησης/γραφείο διασύνδεσης και σταδιοδρομίας και σας ενδιαφέρει να συνεργαστούμε, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.

 • Φορέας αποστολής για την πρακτική άσκηση/επιδοτούμενη εργασία μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο εξωτερικό (για νέους έως 30 ετών).

Είμαστε πιστοποιημένος φορέας αποστολής από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης και εργασίας μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης στο εξωτερικό. (Η διαδικασία για την εύρεση θέσης  σε πρόγραμμα πρακτικής άσκησης/επιδοτούμενης εργασίας είναι όμοια με αυτή των προγραμμάτων εθελοντισμού που περιγράφεται αναλυτικά ΕΔΩ). 

 • Φορέας υποδοχής για πρακτική άσκηση/απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας φοιτητών και αποφοίτων από το εξωτερικό.

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” αποτελεί φορέα υποδοχής για την πρακτική άσκηση/απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας φοιτητών και αποφοίτων από το εξωτερικό, οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα και να συνεργαστούν με αυτόν για να γνωρίσουν τη λειτουργία ενός κοινωνικού συνεταιρισμού και ενός καφε-πολυχώρου. Ενδεικτικά προγράμματα με τα οποία ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” μπορεί να υποδεχτεί άτομα από το εξωτερικό είναι τα εξής: Erasmus placement, Erasmus for Young Enterpreneurs και European Solidarity Corps.

Παράλληλα, ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες υποστήριξης για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος, για τις οποίες διαβάζετε: ΕΔΩ

Ψυχοθεραπεία – συμβουλευτική

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής και αναπτύσσει δράσεις στον τομέα της ψυχοθεραπείας, επικεντρώνοντας τις δράσεις του σε θέματα που αφορούν το τραύμα και τη χαρισματικότητα.

O ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ήταν εκεί! Παρακολούθησε στην Αθήνα το 2023, το masterclass του ψυχιάτρου Besel van del Kolk και το workshop του γιατρού Gabor Maté, δυο κορυφαίων φυσιογνωμιών παγκοσμίως σε θέματα μελέτης και θεραπείας του τραύματος.

Ρίξτε μια ματιά στην ηλεκτρονική μας βιβλιοθήκη, η οποία παρουσιάζει το θεωρητικό υπόβαθρο των δράσεων μας και δημιουργήθηκε με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από τα θέματα αυτά.

Αναλυτικότερα οι δράσεις μας:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ παρέχει υπηρεσίες συμβουλευτικής υλοποιώντας τα εξής διαδραστικά εργαστήρια αυτήν την περίοδο:

Παράλληλα με τα παραπάνω, αναπτύσσουμε δράσεις στον τομέα της χαρισματικότητας, υποστηρίζοντας παιδιά, εφήβους, ενήλικες και οικογένειες. Ενημερωθείτε σχετικά με αυτές μας τις πρωτοβουλίες: ΕΔΩ

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ υλοποιεί περιστασιακά δράσεις που αφορούν την ψυχοθεραπεία, φιλοξενώντας στο χώρο του κατάλληλα εκπαιδευμένους ειδικούς.

   • Διοργάνωση σεμιναρίων και συνεδριών με το κέντρο LEARNING WAYS HELLAS στην Αθήνα.  Το κέντρο αυτό  εφαρμόζει πρωτοποριακά εκπαιδευτικά νευρο-αναπτυξιακά πρωτόκολλα και προγράμματα για άτομα-παιδιά, ενήλικες και ηλικιωμένους- που αντιμετωπίζουν νευρολογικές και αναπτυξιακές δυσκολίες.
Learning Ways Hellas

Διαπολιτισμική εκπαίδευση – Ευρωπαϊκή κινητικότητα

Τί μας έκανε να ασχοληθούμε με την ευρωπαϊκή κινητικότητα και τη διαπολιτισμική εκπαίδευση;

«Αυτός ο κόσμος που αλλάζει, πώς σου μοιάζει, πώς σου μοιάζει» λέει ο Αλκίνοος σε ένα τραγούδι του (*).

Τα ταξίδια μας κάνουν να τρομάζουμε λιγότερο με τον κόσμο που αλλάζει γιατί μας κάνουν να αποδεχτούμε την αλλαγή ως δομικό στοιχείο του εαυτού μας και του άλλου. Το ταξίδι είναι αναψυχή, ανατροπή, μονοπάτι αυτογνωσίας και συνάντησης με τους άλλους. Μια αφορμή για να γνωρίσουμε τους τόπους, τους ανθρώπους και τον εαυτό μας που αλλάζουν, όπως οι εικόνες από το παράθυρο ενός τρένου που διασχίζει τη διαδρομή του.

Με αυτή τη σκέψη ως αφετηρία ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” υλοποιεί προγράμματα ευρωπαϊκής κινητικότητας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης για νέους (προγράμματα εθελοντισμού, πρακτικής άσκησης, ανταλλαγής εμπειριών) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τόσο ως φορέας αποστολής όσο και ως φορέας υποδοχής.(*) Τραγούδι «Ο κόσμος που αλλάζει» από το δίσκο «Γυάλινος κόσμος».

[collapse]

Ευρωπαϊκή κινητικότητα μέσω του εθελοντικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

O “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” είναι πιστοποιημένος φορέας από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps). Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε νέους έως 30 ετών, τους καλύπτει τα βασικά έξοδα διαβίωσης και ταξιδιού και τους παρέχει πιστοποιητικό συμμετοχής με ευρωπαϊκή αναγνώριση. Παράλληλα, ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” πραγματοποιεί δράσεις ενημέρωσης για το πρόγραμμα αυτό, δράσεις δικτύωσης πρώην συμμετεχόντων σε αυτό και δράσεις κατάρτισης σε ευρύτερα θέματα διαπολιτισμικής μη τυπικής εκπαίδευσης.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες συμμετοχής στο πρόγραμμα και τις δράσεις του “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ” ΕΔΩ.

[collapse]

Πρακτική άσκηση και απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” αποτελεί φορέα αποστολής και υποδοχής για την υλοποίηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης και απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για Έλληνες και ξένους, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.  Περισσότερες πληροφορίες: ΕΔΩ

[collapse]

Δικτύωση και κατάρτιση σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης/youth work.

O “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” αναπτύσσει δράσεις δικτύωσης, ανταλλαγής εμπειριών και περαιτέρω κατάρτισης σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης/youth work στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Οι δράσεις αυτές απευθύνονται σε πρώην φοιτητές Erasmus, πρώην εθελοντές του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και της Ευρωπαϊκής Εθελοντικής Εργασίας, εκπαιδευτικούς, σπουδαστές και  σε κάθε ενδιαφερόμενο για θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης (ανεξαρτήτου ηλικίας και τόπου διαμονής). Μεταξύ των πρωτοβουλιών μας αυτών συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Ενδεικτικές δυνατότητες κατάρτισης που παρέχουμε:

Επικοινωνήστε μαζί μας αν ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες πληροφορίες ή να εμπλακείτε στις δράσεις μας αυτές.

[collapse]