Θέσεις σε προγράμματα στο εξωτερικό για νέους έως 30 ετών/Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

 

O “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” είναι πιστοποιημένος φορέας από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης  (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

Ως πιστοποιημένος φορέας αποστολής (supporting/sending organization) έχουμε ως ρόλο μας να καθοδηγήσουμε τον εθελοντή στην εύρεση κατάλληλου προγράμματος στο εξωτερικό και να πραγματοποιήσουμε τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες (στην περίπτωση που ο εθελοντής γίνει δεκτός από φορέα του εξωτερικού σε κάποιο πρόγραμμα).

Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε δωρεάν για το πρόγραμμα αυτό, τις δυνατότητες και τις διαδικασίες συμμετοχής, ζητήστε μας να κλείσουμε κάποιο δια ζώσης ραντεβού (αν βρίσκεστε στο Ηράκλειο Κρήτης) ή να κάποιο τηλεφωνικό ραντεβού (αν βρίσκεστε εκτός Ηρακλείου Κρήτης).  Δηλώστε μας τα ενδιαφέροντα σας (χώρα, αντικείμενο προγράμματος) και τη χρονική διαθεσιμότητα σας και θα σας κρατάμε ενήμερους για ευκαιρίες συμμετοχής που υπάρχουν και ταιριάζουν στις προτιμήσεις που μας έχετε δηλώσει. Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο (newsletter) ή/και ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook για να λαμβάνετε αυτόματες ενημερώσεις για τα τρέχοντα προγράμματα μας, στα οποία μπορείτε να κάνετε αίτηση.

Στην περίπτωση που διαμένετε σε τόπο άλλον από αυτόν της έδρας μας (Ηρακλείου Κρήτης) οι διαδικασίες για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα γίνουν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Μελετήστε τις “αναλυτικότερες πληροφορίες – συχνές ερωτήσεις” που ακολουθούν παρακάτω για να πληροφορηθείτε γενικά για το πρόγραμμα αυτό και για τις κενές θέσεις που υπάρχουν αυτήν την περίοδο. 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

Τί ακριβώς αφορά αυτό το πρόγραμμα εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps);

Tο πρόγραμμα εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps, E.S.C.) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε νέους έως 30 ετών να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα εθελοντισμού στο εξωτερικό για μια χρονική διάρκεια απο 2 έως 12 μήνες. Το πρόγραμμα καλύπτει τα βασικά έξοδα του εθελοντή (μεταφορικό κόστος, τοπικές μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή, μηνιαίο επίδομα για λοιπά εξοδα “pocket money”) και του παρέχει μαθήματα γλώσσας και ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος παρέχεται πιστοποιητικό συμμετοχής με ευρωπαϊκή αναγνώριση (Youthpass). Η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά (απαιτείται βασική γνώση). Το πρόγραμμα παρέχει ειδική υποστήριξη σε περίπτωση συμμετοχής ατόμων από ευάλωτες ομάδες.

Για την υλοποίηση ενός προγράμματος εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps, E.S.C.) είναι απαραίτητο να υπάρχουν οι εξής κρίκοι της αλυσίδας: 1. ο εθελοντής, 2. ο φορέας αποστολής από Ελλάδα (sending/supporting organization) και 3. o φορέας υποδοχής  στη χώρα του εξωτερικού (hosting/receiving organization). Επιπλέον, σε ορισμένα προγράμματα υπάρχει και ένας τρίτος φορέας, ο λεγόμενος “συντονιστής φορέας (coordinating organization)”. Αν δεν υπάρχει “συντονιστής φορέας” ως ξεχωριστή οντότητα, το ρόλο του συντονισμού αναλαμβάνει ο φορέας υποδοχής στη χώρα του εξωτερικού (hosting/receiving organization).

Αιτήσεις συμμετοχής πραγματοποιούνται όλο το χρόνο. Την αρχική πληροφόρηση του εθελοντή, την καθοδήγηση του για τη διαδικασία των αιτήσεων και την προετοιμασία του πριν την αναχώρηση αναλαμβάνει  ο φορέα αποστολής του (sending/supporting organization) από Ελλάδα.

Ο εθελοντής υποστηρίζεται καθ’ολη τη διάρκεια παραμονής του στο εξωτερικό από τους εμπλεκόμενους οργανισμούς και τις διαδικασίες αξιολόγησης και κατάρτισης που προβλέπονται από το πρόγραμμα.

Ακούστε μια σύντομη παρουσίαση του προγράμματος αυτού από το ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ στη ραδιοφωνική εκπομπή “Διασυνδεθείτε” (από λεπτό 8.00 και μετά).

[collapse]
Από πού μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps), να βρει διαθέσιμες θέσεις και να αιτηθεί τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα;

  • Από πιστοποιημένους από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) φορείς αποστολής (supporting/sending organizations) στην Ελλάδα, όπως είναι ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ”.  Η επιλογή ενός φορέα αποστολής (supporting/sending organization) απο Ελλάδα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Ξεκινήστε από αυτό για να μην χαωθείτε σε διαδικτυακές πληροφορίες! Ο φορέας αποστολής (supporting/sending organization) θα σας καθοδηγήσει βήμα προς βήμα σε όλη τη διαδικασία: θα σας προετοιμάσει πριν την αναχώρηση σας και θα σας υποστηρίξει καθ’ολη τη διάρκεια της παραμονής σας στο εξωτερικό καθώς επίσης και μετά την επιστροφή σας.
  • Από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ,  την αρμόδια ελληνική υπηρεσία: εδώ . Η υπηρεσία αυτή θα σας παρέχει γενικές πληροφορίες.
  • Από την Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας  (European Youth Portal), η οποία επεξηγεί το πρόγραμμα, παρέχει μηχανή αναζήτησης θέσεων στο εξωτερικό και παραπέμπει τελικά τον υποψήφιο εθελοντή για εγγραφή στην επίσημη πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

Η εγγραφή στην επίσημη πλατφόρμα του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) είναι μια καλή ιδέα, στην περίπτωση που επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτόματες ενημερώσεις για τις τρέχουσες διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν, οι οποίες ανακοινώνονται από διάφορους φορείς στο εξωτερικό.

Προσοχή! Αν έχετε ήδη γίνει δεκτός/δεκτή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα από κάποιο φορέα του εξωτερικού μέσω της παραπάνω πλατφόρμας του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) ή μέσω οποιαδήποτε άλλης τυχαίας διαδικτυακής σας αναζήτησης, είναι απαραίτητο -και θα σας ζητηθεί από το φορέα του εξωτερικού- να επιλέξετε κάποιο πιστοποιημένο φορέα αποστολής από Ελλάδα (supporting/sending organization). Ο “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” μπορεί να είναι ο φορέας αυτός για σας, ανεξαρτήτου του τόπου διαμονής σας.

[collapse]
Έχει ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ να μου προτείνει κάποιες τρέχουσες θέσεις σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης/European Solidarity Corps στα οποία θα μπορούσα να κάνω αίτηση;

Η εύρεση προγράμματος απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας,  τη χώρα υποδοχής που προτιμάτε και πιθανά εξειδικευμένες ανάγκες που έχετε. Μη ξεχνάτε ότι το πρόγραμμα παρέχει ειδική υποστήριξη σε περίπτωση που ανήκετε σε ευάλωτη ομάδα. Συνεπώς, θα πρέπει να συζητήσουμε λίγο το προφίλ και τις προτιμήσεις σας για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για σας την τρέχουσα περίοδο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήστε τυχόν θέσεις που υπάρχουν και έχουν ανακοινωθεί από φορείς του εξωτερικού μέσω της εγγραφής σας στην πλατφόρμα του προγράμματος (εδώ)  ή μέσω της μηχανής αναζήτησης του European Youth Portal ή μέσω προσωπικής σας διαδικτυακής αναζήτησης σε ιστοσελίδες και ομάδες facebook. Στην περίπτωση που βρείτε κάτι που σας ενδιαφέρει μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ολοκληρώσουμε μαζί τη γραφειοκρατική διαδικασία των αιτήσεων και της υλοποίησης του προγράμματος.

Οι αιτήσεις τρέχουν όλο το χρόνο, ωστόσο η διαδικασία υποβολής αίτησης και τελικής επιλογής σας από φορέα του εξωτερικού μπορεί να είναι χρονοβόρα.Οπότε υπολογίστε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την όλη διαδικασία.

Παρακάτω σας προτείνουμε ορισμένα ενδεικτικά προγράμματα.

–Τρέχοντα προγράμματα για τα οποία δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής:

Υπενθυμίζουμε ότι οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά νέους έως 30 ετών.

Kέντρα για ευάλωτες ομάδες (άτομα με αναπηρίες, ηλικιωμένους και παιδιά), Sandrigo, Ιταλία

                     Κέντρα για ευάλωτες ομάδες, Vicenza, Ιταλία

Νηπιαγωγείο, Μπρατισλάβα Σλοβακίας

–Προγράμματα για τα οποία έχουν κλείσει οι αιτήσεις συμμετοχής, αλλά ίσως ανοίξουν ξανά τους επόμενους μήνες:

Επικοινωνήστε μαζί μας στην περίπτωση που θα σας ενδιέφερε να κάνετε αίτηση, αν ανοίξουν οι θέσεις.

Στέγη διαβίωσης ατόμων με χρόνιες παθήσεις, Ιταλία

                     Εκπαιδευτικός οργανισμός, Ρουμανία

Οργανισμός παιδαγωγικού τσίρκου και κοινωνικής εργασίας, Μπρατισλάβα Σλοβακίας

Κέντρο για παιδιά, νέους και οικογένειες απο ευάλωτες ομάδες, Μπρατισλάβα Σλοβακίας

Kέντρα για ευάλωτες ομάδες στη Σλοβακία

Οργανισμός γονιών παιδιών με αυτισμό στη Σλοβακία

[collapse]
Είμαι πρώην εθελοντής του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης/European Solidarity Corps (EVS/European Solidarity Service όπως λεγόταν παλιότερα). Νοσταλγώ την εμπειρία μου και αναρωτιέμαι πώς μπορώ να την αξιοποιήσω και πώς μπορώ να έρθω σε επαφή και με άλλους πρώην εθελοντές μέσω του ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ. Τι θα μπορούσε να γίνει;

Επικοινωνήστε με το “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”!

Θα σας φέρουμε σε επαφή με την ομάδα των πρώην εθελοντών του συνεταιρισμού μας, η οποία διατηρεί μια φιλική σχέση και ανταλλάσσει πληροφορίες συμμετοχής σε διάφορα προγράμματα και σεμινάρια Ευρωπαϊκής κινητικότητας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, αν έχετε χρόνο και διάθεση, θα μπορούσατε να συμμετάσχετε στην προετοιμασία πριν την αναχώρηση (pre-departure preparation) των νέων εθελοντών του “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ”, μοιραζόμενοι τη δική σας εμπειρία μαζί τους, συζητώντας τους προβληματισμούς τους, το πως βιώσατε και αξιοποιήσατε την εμπειρία αυτή εσείς οι ίδιοι. Σε μια τέτοια περίπτωση που θα αναλάβετε αυτό το ρόλο, ο  “ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ” θα φροντίσει να σας παρέχει την κατάρτιση που απαιτείται μέσω ειδικών, επιδοτούμενων σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΕΝ απαιτείται να διαμένετε στο Ηράκλειο Κρήτης για τη συμμετοχή σας σε όλα τα παραπάνω.

[collapse]
Είμαστε ένας φορέας (π.χ. σχολείο, σύλλογος, πανεπιστήμιο) και ενδιαφερόμαστε να φιλοξενήσουμε μια ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ θα μας πληροφορήσει για το πρόγραμμα και θα συζητήσει μαζί μας τις τρέχουσες δυνατότητες συμμετοχής. Θα ήταν κάτι τέτοιο εφικτό;

Ναι! Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν μια τέτοια ενημέρωση στο χώρο σας καθώς και συνεδρίες εξατομικευμένης προσέγγισης, κατόπιν συνεννόησης. Ο ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ συνεργάζεται ήδη με τους παρακάτω φορείς για την παροχή δωρεάν συνεδριών ενημέρωσης για το πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης:

Συνεργασία με τη Δομή Σταδιοδρομίας και Απασχόλησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Συνεργασία με την Πανελλήνια Ένωση Διδασκόντων και Εξεταστών Ιταλικής Γλώσσας (Π.Ε.Δ.Ε.Ι.Γ.)

Συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό σωματείο VISION NETWORK ATHENS.

[collapse]