Εργαστήρια δημιουργικότητας για εφήβους (ιδιαίτερα για μαθητές καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων)

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ (www.nefeleonas.gr) υλοποιεί εργαστήρια δημιουργικότητας τα οποία απευθύνονται σε μαθητές καλλιτεχνικών και μουσικών σχολείων (εφήβους 12 ετών και άνω). Τα εργαστήρια είναι κατάλληλα επίσης και για μαθητές άλλων τύπων σχολείων, οι οποίοι θα ήθελαν να καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητα τους και την καλλιτεχνική τους έκφραση.

Τα εργαστήρια αυτά έχουν ως στόχο τους να προσφέρουν στους μαθητές ένα γόνιμο έδαφος για να κατανοήσουν και να αναπτύξουν διάφορες πτυχές της δημιουργικότητας τους οι οποίες σχετίζονται με την καλλιτεχνική δημιουργία, τις καλλιτεχνικές σπουδές και την επαγγελματική αποκατάσταση στο πεδίο των τεχνών.

Tα εργαστήρια στοχεύουν να προσφέρουν γνώση και έμπνευση και να καλλιεργήσουν δεξιότητες στους μαθητές, οι οποίες θα τους βοηθήσουν, μετά την αποφοίτηση τους από το σχολείο, να νιώθουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να διαθέτουν περισσότερη αυτενέργεια για τη δραστηριοποίηση τους στις καλλιτεχνικές σπουδές και στον καλλιτεχνικό χώρο.

Τα διαδραστικά αυτά εργαστήρια επιθυμούν να δημιουργήσουν ένα χώρο στον οποίο οι έφηβοι μπορούν, με βάση τις δικές τους ανάγκες και το δικό τους ρυθμό, να κοινωνικοποιηθούν και να εκφραστούν, μακριά από οθόνες και με την αίσθηση ελευθερίας που προσφέρει η αναζήτηση του δημιουργικού τους εαυτού. Έχουν επίσης ως στόχο τους να αποδείξουν στους εφήβους ότι η ενίσχυση της δημιουργικότητας τους μπορεί να τους προσφέρει απτές, καθημερινές, πρακτικές λύσεις στα ζητήματα που τους απασχολούν.

Ενδεικτικά θέματα που καλύπτουν τα εργαστήρια αυτά:

-Τί είναι η δημιουργικότητα και πώς ενισχύεται, ποιά είναι τα εμπόδια της δημιουργικής έκφρασης

-Ιδιαιτερότητες της δημιουργικότητας στην εφηβική ηλικία

-Κριτήρια επιλογής ενός καλλιτεχνικού επαγγέλματος

-Δημιουργική έκφραση: κατάκτηση τεχνικής, φαντασία και διαίσθηση, έμπνευση και διαχείριση της ματαίωσης

– Οργάνωση καλλιτεχνικών project/οργάνωση και λειτουργία μιας καλλιτεχνικής ομάδας

-Καινοτομία στον καλλιτεχνικό χώρο: μελέτη βιογραφιών καλλιτεχνών

-Τέχνες, επιστήμη, κοινωνία και ιστορία: κατανόηση του ρόλου του καλλιτέχνη

Τα εργαστήρια εμπνέονται μεθοδολογικά από το βιβλίο του Daniel Siegel “Η δύναμη και ο πλούτος του εφηβικού νου” και από τις σύγχρονες θεωρητικές προσεγγίσεις για τη δημιουργικότητα. Ανάμεσα στο υλικό που χρησιμοποιείται στα εργαστήρια συμπεριλαμβάνονται και διάφορα αποσπάσματα από τις εργασίες των Xαϊνηδων και του Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα.

Τα εργαστήρια διεξάγονται σε σταθερή βάση στο Ηράκλειο Κρήτης και στην Αθήνα.

Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Δηλώσεις συμμετοχής/πληροφορίες: κοινωνικός συνεταιρισμός ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ (www.nefeleonas.gr), τηλ: 6974179678

Σημειώσεις:

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ