Εργαστήρι παραδοσιακού τραγουδιού με τη Μαρία Κώτη, ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.

O ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ φιλοξενεί στο καφε-πολυχώρο του στο Ηράκλειο Κρήτης εργαστήρια παραδοσιακού τραγουδιού με τη Μαρία Κώτη.

Τα εργαστήρια διοργανώνονται μόλις συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων. Στην περίπτωση που σας ενδιαφέρει να συμμετάσχετε, επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες.

ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ:

‘’Τα τραγούδια των Χαΐνηδων, η σχέση και η συσχέτισή τους με τα ποικίλα μουσικά ιδιώματα και τραγούδια απ’ όλο το φάσμα της Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής (δημώδους και αστικής) και τις μουσικές του κόσμου’’

Στο εργαστήρι θα γνωρίσουμε και θα μελετήσουμε επιλεγμένα  τραγούδια και μουσική από την πλούσια  δισκογραφία των Χαΐνηδων καθώς και παραδοσιακά κομμάτια από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα καθώς και τις μουσικές του κόσμου και θα τα συσχετίσουμε μουσικά και στιχουργικά. Επίσης θα αναφερθούμε και σε παραδοσιακά τραγούδια  που έχει διασκευάσει στην πορεία του κι έχει εντάξει στο ρεπερτόριό του το συγκρότημα.

Το συγκρότημα «Χαΐνηδες» μετρά τριάντα ένα χρόνια δημιουργικής  πορείας και ύπαρξης με ισχυρό στη μουσική και στο στίχο του το αποτύπωμα τόσο της ελληνικής όσο και της παγκόσμιας μουσικής παράδοσης, με αφορμή τα οποία αντιπροτείνει διαρκώς νέες μουσικές και τραγούδια εξελίσσοντας συνεχώς ένα νέο αστικό μουσικό ιδίωμα, που του αρέσει να παίζει και να μπερδεύει επιτυχώς παλιά και νέα υλικά.

Σε ποιούς απευθύνεται το εργαστήρι; Το εργαστήρι απευθύνεται σε όσους εμπνέονται κι  αγαπούν να τραγουδούν κι όχι απαραίτητα σε επαγγελματίες τραγουδιστές (δεν θα χρησιμοποιηθούν παρτιτούρες).

Στο εργαστήρι είναι ευπρόσδεκτοι οι έφηβοι!

Φώτο: Γιαννούλα Μπανάσιου

ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Το εργαστήριο είναι διήμερο και για το λόγο αυτό θα δοθεί προτεραιότητα σε συμμετέχοντες που μπορούν να το παρακολουθήσουν στο σύνολο του. Διοργανώνεται σαββατοκύριακα τις παρακάτω ώρες:

Σάββατο (ώρα 10.00 – 13.00 μ.μ. και 18.00 -21.00 μ.μ.)

ΚΑΙ

Κυριακή (΄ωρα 10.00-14.00 μ.μ.)

H ακριβής ημερομηνία προσδιορίζεται μόλις συμπληρωθεί ο ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων.

  • Κόστος συμμετοχής:

60 € και για τις 2 μέρες του σεμιναρίου

(για φοιτητές και εφήβους: 40 € και για τις 2 μέρες του σεμιναρίου)

  • Περιορισμένος αριθμός θέσεων. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.
  • Το εργαστήρι προσαρμόζεται κατάλληλα ώστε να ανταποκρίνεται στην τήρηση των μέτρων πρόληψης της διασποράς COVID-19.

Mαρία Κώτη –βιογραφικό:

Η Μαρία γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Σπούδασε Κλασική φιλολογία και είναι πτυχιούχος Βυζαντινής μουσικής. Γοητεύτηκε από μικρή ηλικία από τις μουσικές και τους στίχους, πράγμα που την έκανε να ασχοληθεί με τη μουσική και ειδικά με το τραγούδι.

Έχει συμμετοχή από το 2000 στην ομάδα των Χαΐνηδων ως κύρια τραγουδίστρια στη δισκογραφία και τις ζωντανές εμφανίσεις. Έχει πραγματοποιήσει συμμετοχές στη δισκογραφία, συνεργασίες και κοινές εμφανίσεις με γνωστούς μουσικούς και καλλιτέχνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Χρήστος Κωνσταντίνου, Νίκος Τατασόπουλος, Μανόλης Πάππος, Αντώνης Απέργης, Σωκράτης Σινόπουλος, Χρήστος Τσιαμούλης, Μαρίζα Κωχ, Μάρθα Φριντζήλα, Βασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Ξυλούρης, Δημήτρης Μυστακίδης, Βασίλης Ξυλούρης (Ένα κι ένα”), Κωστής Αβυσσινός, Γιώργος Σταυράκης, Χρήστος Λιάτης, Βασίλης Σκούτας, Δημήτρης Μηταράκης, Κυριάκος Γκουβέντας,Φωνητικό γκρούπ ”Σανάδες”, beat box duet ”Word of mouth”, ομάδα σύγχρονου χορού ”Κι όμως κινείται” κ.α.

Συμμετέχει τα τελευταία χρόνια ως βασική ερμηνεύτρια στα μουσικά σχήματα: ‘’Καραβάνι’’(Μανώλης Μανουσάκης λαούτο, φωνή, Στέλιος Ζερβός τρίχορδο μπουζούκι, φωνή, Χάρης Παναγιωτάκης λύρα, φωνή) και την μπάντα ‘’Skiouro5’’(Μιχάλης Ζέγας ηλεκτρική κιθάρα, Μιχάλης Αυλωνίτης ηλεκτρικό μπάσο, Χριστόφορος Πιτσιδήμος ντράμς).

Έχει συνεργαστεί με τον Γιώργο Κουμεντάκη στα πλαίσια της όπερας του, με τίτλο «Η Φόνισσα» που ανέβηκε το 2014 στο Μέγαρο Μουσικής. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα βουλγάρικου και τούρκικου τραγουδιού στα πλαίσια των σεμιναρίων μουσικής του ”Λαβύρινθου” στο Χουδέτσι Πεδιάδος που διοργανώνονται απ’ το σπουδαίο μουσικό και δάσκαλο Ross Daly, έχει συμμετάσχει σε σχήματα παραδοσιακής και λαϊκής μουσικής από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων (Βουλγαρία, Τουρκία) και είναι ιδρυτικό μέλος του φωνητικού συνόλου «Σανάδες».

Διδάσκει και διοργανώνει εργαστήρια παραδοσιακού τραγουδιού στην Κρήτη, την Αθήνα, την Ικαρία και αλλού.

Είναι κατά βάση λαϊκή μουσικός και τραγουδίστρια, με τεχνική διαμορφωμένη τόσο από τ’ ακούσματα που συνέλεξε από τη μουσική του τόπου της (Κρήτη),όσο και από την μετέπειτα προσωπική ενασχόλησή της με τις μουσικές του κόσμου, (έχει κάνει το δισκογραφικό της ντεμπούτο με metal μουσική (Asphodel) στην οποία έχει και συνθετική-στιχουργική δραστηριότητα). Αυτό τον καιρό ολοκληρώνει τη νέα της προσωπική δισκογραφική εργασία.

Δισκογραφία:

“Floating in nowhere’’(Asphodel),1997, “Φτερουγίσματα’’,1999,’ “Στου κύκλου τα γυρίσματα’’,2000, “Ο Ξιπόλητος Πρίγκηπας 2000’’, “Δελτίο ειδήσεων’’, 2002,΄΄Ο κόσμος που ονειρεύτηκα’’, 2002, “Θλιμμένο μου χαμόγελο’’, 2004, “Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι’’, 2005, “Δεν έχει η αγάπη σύνορα’’, 2005, “Το σκοτεινό τρυγόνι’’, 2006, “Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον’’, 2007, “Κάνω τη ρίζα μου φτερό’’, 2008, “Η κάθοδος των Σαλτιμπάγκων’’, 2008, “Yurodny “ Odd set’’ 2008, “Ερως ανίκατε μάχαν’’ 2009, “Λέει η ζωή’’, 2009, “Αγροτοκτηνοτροφικά και Μητροπολιτικά’’, 2011, Αφιέρωμα στο Γιάννη Τατασόπουλο “Οσα χρόνια κι αν περάσουν’’, 2011, “Ισως”, Νίκος Πορτοκάλογλου, 2012, Μάρκος και Γιώργος Κωσταντάκης “Τση σκέψης μου τα λούλουδα’’ , “Του έρωτα και της μοναξιάς”, Έκτορας Κυριάκου,2014, ”Πέρα από τα σύνορα” Ψαραντώνης, Χαΐνηδες, Mode Plagal, MLK 2014, ”Καρπός” Γιώργος Μαυρομανωλάκης, Νοτιάς 2014, ”Από το φώς και το σκοτάδι” Νίκος Παραουλάκης, Δημήτρης Παπαχαραλάμπους,MLK,2014,”Bάλσαμο”, Βάσω Βασιλειάδου 2016,Το hip hop της Μεσογείου – Αντίποινα & Social Waste (2017, ανεξάρτητη παραγωγή), “Δημήτρης Ζαχαριουδάκης – Χαρτάκι”, 2018 Chromodiastasi Ltd / MLK,”Βάρδα φουρνέλο”, Χαΐνηδες, εκδ.Καστανιώτη 2021 

Οι Χαΐνηδες είναι μια μουσική ομάδα που δημιουργήθηκε το 1990 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη «χαΐν» και έφτασε να σημαίνει τον επαναστάτη, τον φυγόδικο, αυτόν που γυρίζει στα βουνά. Οι Χαΐνηδες αποτελούν ένα ανοιχτό σύνολο, που ανακαλύπτει μουσικούς δρόμους από την Κρήτη ως τη Μικρασία και από την Ανατολή πάλι πίσω στα Βαλκάνια. Ακολουθώντας μουσικά μονοπάτια, οι Χαΐνηδες τολμούν και δημιουργούν νέες μουσικές και λόγους, που παρουσιάζουν μεστά τον πληθωρικό πόθο της ζωής, την αίσθηση του ωραίου ή του χαμένου. Ο έρωτας και ο θάνατος, οι υπέρτατες δυνάμεις, αποτυπώνονται σε μέτρο και ορίζουν «…όλα όσα είδες και έχεις ποθήσει και όσα ποτέ δε δεις».