Θέσεις σε προγράμματα στο εξωτερικό για νέους έως 30 ετών/Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης

 

O «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» είναι πιστοποιημένος φορέας από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης  (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) για την υλοποίηση προγραμμάτων εθελοντισμού στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps).

Ως πιστοποιημένος φορέας αποστολής (supporting/sending organization) έχουμε ως ρόλο μας να καθοδηγήσουμε τον εθελοντή στην εύρεση κατάλληλου προγράμματος στο εξωτερικό και να πραγματοποιήσουμε τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες (στην περίπτωση που ο εθελοντής γίνει δεκτός από φορέα του εξωτερικού σε κάποιο πρόγραμμα).

Αν επιθυμείτε να ενημερωθείτε δωρεάν για το πρόγραμμα αυτό, τις δυνατότητες και τις διαδικασίες συμμετοχής, ζητήστε μας να κλείσουμε κάποιο ραντεβού στο καφε-πολυχώρο μας στο Ηράκλειο Κρήτης ή να κλείσουμε κάποιο τηλεφωνικό ραντεβού (αν βρίσκεστε εκτός Ηρακλείου Κρήτης). Στην περίπτωση που διαμένετε σε τόπο άλλον από αυτόν της έδρας μας (Ηρακλείου Κρήτης) οι διαδικασίες για τη συμμετοχή σας στο πρόγραμμα θα γίνουν μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

 

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ:

  • Τί ακριβώς αφορά αυτό το πρόγραμμα εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps);

Tο Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps, E.S.C.) είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα σε νέους έως 30 ετών να συμμετέχουν σε κάποιο πρόγραμμα εθελοντισμού στο εξωτερικό για μια χρονική διάρκεια απο 2 έως 12 μήνες. Το πρόγραμμα καλύπτει τα βασικά έξοδα του εθελοντή (μεταφορικό κόστος, τοπικές μετακινήσεις, διαμονή, διατροφή) και του παρέχει μαθήματα γλώσσας και ιδιωτική ιατροφαρμακευτική ασφάλιση. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος παρέχεται πιστοποιητικό συμμετοχής με ευρωπαϊκή αναγνώριση (Youthpass). Η γλώσσα εργασίας είναι τα αγγλικά (απαιτείται βασική γνώση). Το πρόγραμμα παρέχει ειδική υποστήριξη σε περίπτωση συμμετοχής ατόμων από ευάλωτες ομάδες.

  • Από πού μπορεί κάποιος να μάθει περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εθελοντισμού του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης (European Solidarity Corps) και να λάβει καθοδήγηση για τη διαδικασία των αιτήσεων;

—Από πιστοποιημένους από το ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. φορείς αποστολής (supporting/sending organizations) στην Ελλάδα, όπως είναι ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ».

—Από το Ινστιτούτο Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) ,  την αρμόδια ελληνική υπηρεσία: εδώ

—Από την επίσημη ιστοσελίδα του προγράμματος: εδώ.

Η εγγραφή στην επίσημη πλατφόρμα του προγράμματος (εδώ) είναι μια καλή ιδέα, στην περίπτωση που επιθυμείτε να λαμβάνετε αυτόματες ενημερώσεις για τις τρέχουσες διαθέσιμες θέσεις που υπάρχουν, οι οποίες ανακοινώνονται από διάφορους φορείς στο εξωτερικό.

Αν έχετε ήδη γίνει δεκτός/δεκτή σε ένα τέτοιο πρόγραμμα από κάποιο φορέα του εξωτερικού μέσω της παραπάνω πλατφόρμας, θα σας ζητηθεί (καθώς είναι απαραίτητο) να επιλέξετε κάποιο πιστοποιημένο φορέα αποστολής από Ελλάδα (supporting/sending organization) για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα. Ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» μπορεί να είναι ο φορέας αυτός για σας, ανεξαρτήτου του τόπου διαμονής σας.

  • Έχει ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» να μου προτείνει κάποιες τρέχουσες θέσεις σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης/European Solidarity Corps στα οποία θα μπορούσα να κάνω αίτηση;

Η εύρεση προγράμματος απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση ανάλογα με τα ενδιαφέροντα σας,  τη χώρα υποδοχής που προτιμάτε και πιθανά εξειδικευμένες ανάγκες που έχετε. Μη ξεχνάτε ότι το πρόγραμμα παρέχει ειδική υποστήριξη σε περίπτωση που ανήκετε σε ευάλωτη ομάδα. Συνεπώς, θα πρέπει να συζητήσουμε λίγο το προφίλ και τις προτιμήσεις σας για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που υπάρχουν για σας την τρέχουσα περίοδο.

Εναλλακτικά, μπορείτε να αναζητήστε τυχόν θέσεις που υπάρχουν και έχουν ανακοινωθεί από φορείς του εξωτερικού μέσω της εγγραφής σας στην πλατφόρμα του προγράμματος (εδώ) και να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ολοκληρώσουμε μαζί τη γραφειοκρατική διαδικασία των αιτήσεων και της υλοποίησης του προγράμματος.

Οι αιτήσεις τρέχουν όλο το χρόνο, ωστόσο η διαδικασία υποβολής αίτησης και τελικής επιλογής σας από φορέα του εξωτερικού μπορεί να είναι χρονοβόρα.Οπότε υπολογίστε ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για την όλη διαδικασία.

Παρακάτω σας προτείνουμε ορισμένα ενδεικτικά προγράμματα.

–Τρέχοντα προγράμματα για τα οποία δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής:

Υπενθυμίζουμε ότι οι θέσεις αφορούν αποκλειστικά νέους έως 30 ετών.

Τα προγράμματα (και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που παρέχουν) έχουν προσαρμοστεί καταλλήλως ώστε να διαθέτουν ευελιξία και να συμμορφώνονται πλήρως στα εκάστοτε μέτρα αποφυγής της διασποράς του COVID-19 και στις τυχόν ειδικές ανάγκες του εθελοντή (οι οποίες διαμορφώνονται ως συνέπεια των μέτρων αυτών).

Κέντρα για ευάλωτες ομάδες σε κοινωνικό συνεταιρισμό, Ιταλία

–Προγράμματα για τα οποία έχουν κλείσει οι αιτήσεις συμμετοχής, αλλά ίσως ανοίξουν ξανά τους επόμενους μήνες:

Επικοινωνήστε μαζί μας στην περίπτωση που θα σας ενδιέφερε να κάνετε αίτηση, αν ανοίξουν οι θέσεις.

Σχολείο στη Σλοβακία

Kέντρα για ευάλωτες ομάδες στη Σλοβακία

Kέντρα για παιδιά και εφήβους στη Σλοβακία

Οργανισμός γονιών παιδιών με αυτισμό στη Σλοβακία

Ίδρυματα για παιδιά από ευάλωτες ομάδες («στέγες ανηλίκων»), Ολλανδία

Κέντρα υποστήριξης ενηλίκων από ευάλωτες ομάδες, Ολλανδία

Κέντρα φροντίδας ατόμων με αναπηρίες, Ολλανδία

  • Είμαι πρώην εθελοντής του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης/European Solidarity Corps (EVS/European Solidarity Service όπως λεγόταν παλιότερα).  Νοσταλγώ την εμπειρία μου και αναρωτιέμαι πώς μπορώ να την αξιοποιήσω και πώς μπορώ να έρθω σε επαφή και με άλλους πρώην εθελοντές μέσω του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ». Ίί θα μπορούσε να γίνει;

Επικοινωνήστε με το «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ»!

Θα σας φέρουμε σε επαφή με την ομάδα των πρώην εθελοντών του συνεταιρισμού μας, η οποία διατηρεί μια φιλική σχέση και ανταλλάσσει πληροφορίες συμμετοχής σε διάφορα προγράμματα και σεμινάρια Ευρωπαϊκής κινητικότητας και διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Επιπλέον, αν έχετε χρόνο και διάθεση, θα μπορούσατε να συμμετάσχετε στην προετοιμασία πριν την αναχώρηση (pre-departure preparation) των νέων εθελοντών του «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑ», μοιραζόμενοι τη δική σας εμπειρία μαζί τους, συζητώντας τους προβληματισμούς τους, το πως βιώσατε και αξιοποιήσατε την εμπειρία αυτή εσείς οι ίδιοι. Σε μια τέτοια περίπτωση που θα αναλάβετε αυτό το ρόλο, ο  «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» θα φροντίσει να σας παρέχει την κατάρτιση που απαιτείται μέσω ειδικών, επιδοτούμενων σεμιναρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΔΕΝ απαιτείται να διαμένετε στο Ηράκλειο Κρήτης για τη συμμετοχή σας σε όλα τα παραπάνω.

  • Είμαστε ένα σχολείο, σύλλογος, κ.τ.λ. και ενδιαφερόμαστε να φιλοξενήσουμε μια ενημερωτική εκδήλωση κατά την οποία ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» θα μας πληροφορήσει για το πρόγραμμα και θα συζητήσει μαζί μας τις τρέχουσες δυνατότητες συμμετοχής. Θα ήταν κάτι τέτοιο εφικτό;

Ναι! Ο «ΝΕΦΕΛΑΙΩΝΑΣ» θα μπορούσε να πραγματοποιήσει δωρεάν μια τέτοια ενημέρωση στο χώρο σας καθώς και συνεδρίες εξατομικευμένης προσέγγισης, κατόπιν συνεννόησης.